Hot News
Putin și Xi Jinping au vorbit la telefon despre colaborare economică
09/07
Sergiu Bălan: Vladimir Putin, în faţa istoriei şi a viitorului lumii
09/07

Guvernatorul de Habarovsk, reținut. Este suspectat de crimă organizată

Foto: RBK

În noaptea de miercuri spre joi, Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat că guvernatorul Ținutului Habarovsk (Orientul Îndepărtat – n.r.), Serghei Furgal (în imagine), a fost reținut în cadrul unei operațiuni desfășurate în comun cu Serviciul Federal de Securitate (FSB), relatează presa rusă.

”Anchetatorii vor solicita instanței de judecată, ca măsură de prevenire, punerea suspectului sub arest”, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Comitetului de Investigații, Svetlana Petrenko.

Furgal a fost reținut în cadrul unei anchete penale de care se ocupă Direcția centrală de investigare a dosarelor de importanță majoră a Comitetului. Este vorba despre o grupare de crimă organizată, implicată în organizarea și comiterea, în perioada 2004-2005, pe teritoriile Ținutului Habarovsk și ale Regiunii Amur, a unor infracțiuni deosebit de grave care au vizat viața și starea de sănătate a mai multor întreprinzători.

urgal este suspectat de organizarea unor tentative de omor și de uciderea mai multor antreprenori. I se impută infracțiuni prevăzute la paragraful 3, art. 30 (tentativă de omor), paragraful 3, art. 33 (complicitate la infracțiuni) și punctele b, j, z, paragraful 2, art. 105 (crimă). Dacă vina va fi dovedită, Furgal riscă o pedeapsă privativă de libertate până la închisoare pe viață.

Potrivit Comitetului de Investigații, reținerea lui Furgal a fost precedată de reținerea și arestarea a patru participanți activi la gruparea de crimă organizată, cărora, deja, le-au fost prezentate acuzațiile, în funcție de rolul fiecăruia în comiterea infracțiunilor.

În prezent, anchetatorii își continuă activitatea de strângere de probe ale faptelor de care se fac vinovați membrii grupării de crimă organizată și, de asemenea, se verifică implicarea acestora la alte infracțiuni deosebit de grave săvârșite pe teritoriile Ținuturilor Habarovsk și Primorie, dar și în Regiunea Amur, se mai precizată în comunicatul departamentului.

Deputat în Duma de Stat din partea LDPR, Furgal a preluat conducerea Ținutului Habarovsk în septembrie 2018. În al doilea tur al alegerilor, el l-a învins pe candidatul Partidului Rusia Unită, Viaceslav Șport, care a condus Regiunea din 2009.

La începutul anilor 2000, când gruparea de crimă organizată la care face referire Comitetul de Investigații era activă, Furgal desfășura activități comerciale. Într-o primă fază, el a condus o firmă care comercializa material lemnos, apoi, o companie care colecta fier vechi. În 2005, Furgal – care, între timp, devenise membru al LDPR (Partidul Liberal-Democrat al Rusiei – n.r.) – a fost ales deputat în adunarea legislativă a Ținutului Habarovsk, pentru ca, doi ani mai târziu, să devină deputat în Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus.
În 2019 a fost arestat, la Moscova, fostul partener de afaceri al lui Furgal, Nikolai Mistriukov, sub suspiciunea de complicitate la asasinarea, la comandă, în 2004, a omului de afaceri Evgheni Zori și de atentat la viața antreprenorului Aleksandr Smolski, din Regiunea Amur. Tot el era suspectat de asasinarea lui Oleg Bulatov, care avea interese comune cu Furgal în comerțul cu fier vechi.

Ce alți guvernatori în funcție au mai fost reținuți

În ultimii 20 de ani, în Rusia au fost reținuți mai mulți foști șefi de subiecte federale, dar numai în câteva cazuri a fost vorba despre șefi de regiuni în funcție.

La 4 martie 2015, a fost reținut, chiar în biroul său de lucru, guvernatorul Regiunii Sahalin, Aleksandr Horoșavin. În timpul percheziției, s-a găsit 1 miliard de ruble în numerar (12,5 milioane de euro). El a fost destituit din toate funcțiile când se afla, deja, în arest preventiv. În 2018, a fost condamnat la 13 ani de detenție pentru corupție, pedeapsă pe care o ispășește într-un penitenciar de maximă securitate.

Tot în 2015, sub acuzația de organizare a unei grupări de crimă organizată care a încercat să intre în posesia unor bunuri din proprietatea statului, a fost reținut Viaceslav Gaizer, membru al Consiliului suprem al Partidului Rusia Unită (de guvernământ – n.r.) și șef al Regiunii Komi. În 2019, el a fost condamnat la 11 ani de închisoare.

La 24 iunie 2016, în timpul unei luări de mită, a fost reținut fostul lider al partidului Uniunea Forțelor de Dreapta, Nikita Belîh, pe atunci guvernator al Regiunii Kirov. O lună mai târziu, el a fost demis din funcție ca urmare a ”pierderii încrederii”, apoi condamnat la opt ani de închisoare.

La 4 aprilie 2017, Comitetul de Investigații a deschis un dosar penal împotriva șefului Regiunii Udmurtia, membru al Partidului Rusia Unită, Aleksandr Soloviov. El era suspectat că lua mită sume deosebit de mari. Soloviov a fost destituit. În prezent, se află în arest la domiciliu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875021