Hot News
Rusia, despre măsurile de încetare a focului în Donbass
23/07
File de istorie. 1941-1945: Convoaiele nordice (III)
23/07

Lavrov a criticat ”comportamentul criminal al colegilor din NATO” în Libia

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov (stânga) și omologulu lui algerian, Sabri Doukadoum/ Foto: RIA Novosti

Atâta timp cât Libia va rămâne divizată, jucătorii externi vor încerca să influențeze situația, mizând ba pe o conducere, ba pe cealaltă a țării, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, citat de agenția RIA Novosti.

Potrivit spuselor sale, jucătorii externi, în special cei extraregionali, nu s-au preocupat de soarta poporului libian, de soarta statului libian; ei au distrus, pur și simplu, acest stat. ”Au mizat pe una dintre părțile libiene în jocurile lor politice, ignorând total punctul de vedere al Uniunii Africane și încercările acesteia de a normaliza situația”, a continuat Lavrov, la finalul convorbirilor de la Moscova cu colegul său algerian, Sabri Boukadoum, adăugând că ”a fost un comportament criminal al colegilor din NATO”.

În opinia lui Lavrov, actuala situație din Libia reflectă nerezolvarea acestei probleme, nerezolvarea acelor înțelegeri obținute cu multă greutate în perioada de după agresiunea NATO.

”Atâta timp cât se va păstra dihotomia, această divizare, mereu va exista riscul că jucătorii străini vor miza când pe o conducere, când pe alta. Dar situația impune cu totul altceva, ea reclamă ca toți să fie așezați la o singură masă a tratativelor, cere să fie ajutați pentru găsirea compromisurilor”, a subliniat șeful diplomației de la Moscova.

RIA Novosti amintește că, după înlăturarea de la putere și asasinarea liderului libian Muammar al-Kaddafi, în 2011, Libia a încetat, practic, să mai funcționeze ca un stat unitar. Țara este dominată, acum, de o dublă putere. În est conduce un Parlament ales de popor, în timp ce, în vest, în capitala Tripoli, conduce un Guvern de consens național, format cu sprijinul ONU și al UE, în fruntea căruia se află Fayez al-Sarraj. Autoritățile din estul țării acționează independent de Tripoli și colaborează cu Armata națională libiană condusă de mareșalul Khalifa Haftar, care, din aprilie 2019, tot încearcă să cucerească Tripoli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875065