Hot News
File de istorie. 1941-1945: Convoaiele nordice (III)
23/07
Putin și Trump au dezbătut stabilitatea strategică
24/07

MAE rus, despre livrările de gaze rusești în Bulgaria

Foto: REGNUM

Bulgaria nu poate renunța acum la gazele rusești fără consecințe juridice și economice, pentru că, până în 2025, funcționează un contract pe termen lung între companiile Gazprom export și Bulgargaz, a declarat pentru RIA Novosti, Iuri Pilipson, directorul de departament în MAE rus, comentând afirmațiile ministrului bulgar al energiei.

Anterior, ministrul energiei al Bulgariei, Temenujka Petkova, a declarat că autoritățile de la Sofia intenționează ca, până la sfârșitul acestui an, să înlocuiască 50% din gazul rusesc cu gaze naturale cumpărate din Azerbaidjan și cu gaze naturale lichefiate.

«În ceea ce privește declarația ministrului bulgar, până în 2025 este în vigoare un contract pe termen lung între companiile Gazprom export și Bulgargaz privind livrările ”aurului nostru albastru”. În acest context, partea bulgară nu poate renunța la achiziția de gaze naturale rusești fără consecințe juridice și economice», a spus diplomatul.

”Suntem la curent și știm că, pentru îndeplinirea cerințelor Comisiei europene de diversificare a surselor de aprovizionare cu resurse energetice, Sofia cumpără gaze naturale și de la alți furnizori – în special, din Azerbaidjan și din Statele Unite, dar în cantități considerabil mai mici. Alegerea partenerilor reprezintă un drept suveran al țării. Pentru noi, însă, esențială este respectarea înțelegerilor bilaterale. Din acest punct de vedere, Bulgaria rămâne un partener cât se poate de sigur și previzibil”, a adăugat Pilipson.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875053