Hot News
Filmele ce vor fi difuzate în cinematografe după pandemie
25/07
Coronavirus: Când va începe vaccinarea în masă în Rusia
26/07

Ministerul de Externe rus a răspuns la propunerea lui Pompeo de a crea o alianță împotriva Chinei

Maria Zaharova

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova/ Foto: RIA Novosti

Rusia consideră apelul secretarului de stat Mike Pompeo, de a crea o coaliție împotriva Chinei, ca o încercare de a dezbina Moscova și Beijingul, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova.

Anterior, șeful Departamentului de Stat a sugerat crearea unei “noi alianțe a democrațiilor”, pentru a contracara China. În cuvintele sale, “Dacă lumea liberă nu va schimba China comunistă, aceasta ne va schimba pe noi”.

Zaharova a subliniat că Moscova intenționează să consolideze și în continuare cooperarea cu Beijingul, acesta fiind considerat cel mai important factor în stabilizarea situației din lume.

Ea și-a exprimat surprinderea față de tonul sfidător al declarațiilor lui Pompeo, care conțin “grosolănii la adresa Chinei, a sistemului ei socio-politic și a conducerii acestei țări”.

“Tensiunea în relațiile cu Beijingul, pe care o provoacă Washingtonul, dăunează nu numai Statelor Unite și Chinei, dar și complică grav situația internațională, în ansamblu”, a spus Zaharova.

Ea a amintit că ambele țări sunt membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU și, împreună cu alți membri ai ”celor cinci”, poartă o responsabilitate specială pentru menținerea stabilității globale.

Declarația lui Pompeo a fost comentată și la Kremlin. Secretarul de presă a președintelui, Dmitri Peskov, a menționat că Rusia nu întreține niciodată prietenii împotriva cuiva.

“Și, asta e totul, fie că este vorba despre o asociație de integrare sau o asociație politică, acestea sunt orientate spre dezvoltarea bunei vecinătății și beneficiul reciproc”, a subliniat el.

Peskov a amintit că Moscova dezvoltă cu Beijingul un parteneriat special.

Noua agravare a relațiilor dintre Statele Unite și China

Săptămâna trecută, între Statele Unite și China a avut loc o altă rundă de agravare a relațiilor.

Washingtonul a cerut Beijingului să-și închidă consulatul general din Houston – “din considerente de a proteja proprietatea intelectuală și informațiile personale ale americanilor”.

Ministerul chinez de Externe a numit această decizie drept o provocare politică și a solicitat, la rândul său, închiderea consulatului general al SUA din Chengdu, provincia Sichuan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875082