Hot News
Președintele Societății Istorice Ruse a relatat care este datoria morală a țărilor din Europa de Est
25/07
Filmele ce vor fi difuzate în cinematografe după pandemie
25/07

Washingtonul anunță: Consultări Rusia-SUA privind securitatea în spațiu

Foto: TASS

Rusia și Statele Unite vor purta consultări bilaterale privind securitatea în cosmos. Discuțiile se vor desfășura la Viena, la data de 27 iulie. Anunțul se regăsește într-un comunicat publicat vineri, pe site-ul oficial al Departamentului de Stat, relatează ”Izvestia.

Potrivit documentului, citat de ”Izvestia”, delegația Statelor Unite va fi formată din reprezentanți ai Pentagonului, ai ministerului Energiei, ai Departamentului de Stat și ai Consiliului pentru securitate națională.

Ședința va avea loc în ajunul consultărilor dintre Moscova și Washington, prevăzute în perioada 28-30 iulie și consacrate neproliferării.
”În cadrul dorinței SUA de a extinde controlul asupra armelor până la format trilateral, părțile vor analiza doctrina nucleară și focoasele, transparența și verificabilitatea”, a precizat Departamentul de Stat.

În ajun, emisarul special al președintelui SUA pentru controlul armelor, Marshall Billingslea, anunțase că principala temă a tratativelor ruso-americane de la Viena va viza desfășurarea armamentului anti-satelit.

Declarația venea pe fondul acuzațiilor lansate, anterior, de Comandamentul trupelor spațiale ale SUA la adresa Moscovei, conform cărora Rusia ar fi testat, în iulie, o armă anti-satelit în spațiu. Potrivit instituției americane, partea rusă ar fi plasat pe orbită un nou obiect al satelitului Kosmos-2543, care, în catalogul Comandamentului spațial, figurează ca Nr. 45915. Comandamentul susține că aceste teste nu seamănă cu testarea unui satelit-inspector.

La 15 iulie, Ministerul Apărării al Rusiei a anunțat testarea celui mai nou satelit-inspector de mici dimensiuni, cu ajutorul căruia, de la distanță mică, a fost verificat alt aparat rusesc. S-a precizat, de asemenea, că inspecția s-a desfășurat în scopuri pașnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875161