Hot News
Zaharova: SUA se amestecă fără jenă în viața rușilor
07/08
Aleksei Pușkov: Lukașneko schimbă cursul politic al Republicii Belarus
07/08

Ministerul Apărării a dezvăluit condițiile lansării unui atac nuclear

Foto: RIA Novosti

Pentru prima dată, militarii ruși au dezvăluit condițiile în care poate fi folosită arma nucleară. Documentul privind ”Fundamentele politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare” a fost publicat în ultimul număr al organului de presă oficial al Ministerului Apărării, ziarul ”Krasnaia Zvezda”, scrie ”Rossiiskaia Gazeta”.

Conform documentului, prima condiție constă în primirea ”unei informații de încredere privind lansarea rachetelor balistice ce atacă teritoriul Rusiei și (sau) al aliaților ei”. Se presupune că startul rachetei balistice aparținând unui potențial inamic va fi surprins de sistemul de avertizare privind un atac cu rachetă.

În document se arată că, în cazul unui atac cu rachetă, nu se poate stabili dacă este nucleară sau non-nucleară, motiv pentru care orice rachetă care atacă este poziționată drept rachetă cu încărcătură nucleară. ”Conducerea militară și politică a Rusiei va primi imediat informații despre lansarea rachetei și va stabili amploarea acțiunilor de răspuns ale forțelor nucleare”, menționează materialul.

Șeful Conducerii operative centrale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Rusiei, general-maiorul Andrei Sterlin, a explicat pentru ”Krasnaia Zvezda” că ”Fundamentele politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare” au fost aprobate de președintele Rusiei, Vladimir Putin, la 2 iunie 2020. Este documentul care stabilește pericolele și amenințările, principiile de bază și subiecții, precum și condițiile unei posibile treceri la folosirea armei nucleare (pentru prima dată, n.r.). În document se subliniază, de asemenea, că politica Rusiei este una exclusiv defensivă, dar că, în cazul unui atac, ”imediat va fi lansată o lovitură de răspuns”.

De aceea, în document sunt trasate ”linii roșii”, a căror depășire nu este recomandă nimănui de militarii ruși. ”Totuși, dacă un potențial inamic se decide la un astfel de pas, riposta va fi, fără îndoială, zdrobitoare. Concretizarea acțiunilor de răspuns va fi stabilită de conducerea militară și politică a Rusiei, în funcție de circumstanțe”, a precizat generalul Sterlin.

Documentul presupune că Rusia poate folosi arma nucleară ca răspuns la un atac, asupra ei sau asupra aliaților ei, cu armă nucleară sau altă armă de distrugere în masă, fie în cazul unei agresiuni cu armă convențională, dacă ”în pericol se va afla însăși existența statului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875062