Hot News
Ministerul Apărării a dezvăluit condițiile lansării unui atac nuclear
07/08
Arestarea rușilor la Minsk, o provocare a serviciilor speciale ale Ucrainei
07/08

Aleksei Pușkov: Lukașneko schimbă cursul politic al Republicii Belarus

Minsk. Mitingul opoziției, în susținerea Svetlanei Tihanovskaia, contracandidat al președintelui Lukașenko, la alegerile prezidențiale/ Foto: top.st

”Este vorba despre o reorientare a politicii externe a Minskului în direcția unei apropieri vizibile de Kiev”, a declarat, pentru publicația ”Vzgliad”, senatorul Aleksei Pușkov, comentând dispoziția dată de liderul belarus, Aleksandr Lukașenko, de a-i invita pe Procurorul General al Rusiei și pe cel al Ucrainei pentru clarificări legate de reținerea, la Minsk, a cetățenilor ruși.

”Să inviți, pe lângă Procurorul General al Rusiei, și pe cel al Ucrainei este semn că liderul belarus, Aleksandr Lukașenko, joacă de partea Ucrainei”, este convins șeful Comisiei senatoriale pentru interacțiune cu mass-media.

Procedând astfel, Lukașenko trimite un semnal Ucrainei, Europei și Statelor Unite că este dispus pentru o nouă apropiere de Kiev sau pentru o oarecare alianță circumstanțială, consideră politicianul rus. ”Este continuarea acelui curs observat în ultima jumătate de an. Esența lui constă în a îndepărta Republica Belarus de Rusia și, în anumite chestiuni, de a ni se opune. De asemenea, Lukașenko transmite un semnal Statelor Unite, precum că el dorește să ridice nivelul de interacțiune cu americanii”, a apreciat Pușkov.

Potrivit afirmațiilor sale, americanii fac un mare joc geopolitic de răspândire a influenței lor în Belarus. Și ei observă că șeful republicii este gata să le facă jocul. ”Lukașenko are, desigur, planurile lui și crede că va putea controla acest joc. Dar obiectivul Occidentului este de a se folosi de înclinația lui Lukașenko spre Occident și Kiev pentru a pregăti schimbarea de regim la Minsk. Acum, ei vor proceda cu liderul belarus la fel cum au făcut cu fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici. După care, îl vor considera o povară și vor începe să susțină forțele de opoziție”, a prognozat senatorul.

”Mai mult, există versiunea conform căreia Lukașenko ar interpreta un fel de spectacol politic, de dragul victoriei în alegeri, renunțând, apoi, la atacurile adresate Rusiei. Însă , eu cred că el schimbă cursul politic al Belarusului. Important pentru el este să câștige alegerile și să obțină recunoașterea, de către Occident, a victoriei sale. Astfel, el intenționează să păstreze și pe mai departe puterea în mâinile sale, chiar dacă, după cum se observă, acest lucru provoacă proteste”, a subliniat Pușkov.

Rambler amintește că președintele Lukașenko a dispus să fie invitați la Minsk Procurorul General al Rusiei și cel al Ucrainei, în legătură cu arestarea, la Minsk, a 33 de cetățeni ruși, suspectați că ar fi intenționat să destabilizeze situația din țară. În plus, el a anunțat că, dacă va fi nevoie, vor fi stabilite măsuri suplimentare pentru asigurarea securității pentru perioada imediat următoare a campaniei electorale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875083