Hot News
Aleksei Pușkov: Lukașneko schimbă cursul politic al Republicii Belarus
07/08
Ministerul Sănătății a numit primii destinatari ai vaccinului anti-Covid în Rusia
08/08

Arestarea rușilor la Minsk, o provocare a serviciilor speciale ale Ucrainei

Minsk. Secvențele video cu arestarea cetățenilor ruși, deveniți victime ale provocării puse la cale de către serviciile speciale ucrainene/ Foto: lenta.ru

Arestarea, în Belarus, a celor 33 de cetățeni ruși, despre care s-a afirmat că ar fi aparținut companiei militare private Wagner, veniți la Minsk să destabilizeze situația din țară, s-a dovedit a fi o acțiune de provocare organizată de serviciile speciale ale Ucrainei, afirmă cotidianul ”Komsomolskaia Pravda” (KP), citând o sursă din interiorul serviciilor speciale ruse.

Potrivit interlocutorului, racolarea grupului a început cu un telefon din Siria. Sursa a povestit că un oarecare ”Serghei Petrovici” a sunat foști luptători ai companiei Wagner, cu propunerea de a ”câștiga din protecția unor unități petroliere din Siria”.

Unul dintre veteranii acțiunilor armate din Donbass, Artiom Miliaev (poreclit ”Șaman”), a sărit să-l ajute pe ”Serghei Petrovici” și să găsească un grup pentru munca propusă. El trebuia să caute 180 de oameni. Ulterior, lui ”Șaman” i s-a comunicat că ”Serghei Petrovici” a murit în Libia, iar câteva zile mai târziu a fost contactat de alt îndrumător. Tot ulterior, s-a stabilit că numerele de telefon de pe care a fost sunat nu erau funcționale. Potrivit interlocutorului cotidianului KP, serviciile speciale ruse au estimat eforturile de recrutare ale lui ”Șaman” la
14.000 de dolari, transferați în contul lui, prin bancomat.

Patru detașamente urmau să ajungă la Minsk în iulie și în august. Din capitala Republicii Belarus, ele ar fi urmat să plece, mai departe, pe traseul Istanbul-Havana-Caracas. S-a stabilit, de asemenea, că toate biletele au fost cumpărate pe teritoriul Ucrainei. Înainte de plecare, la 25 iulie, ”Șaman” a aflat că trebuie să ia alt avion și i s-a cerut să distrugă vechile bilete. Se precizează că, rupând biletele, rușii au distrus dovezi importante.

Lenta.ru menționează că, la 4 august, Lukașenko a vorbit, într-un discurs adresat poporului și parlamentului, despre încă un detașament ”de luptători ruși” din companii militare private, dislocat în sudul țării pentru destabilizarea situației. El s-a declarat indignat de faptul că belarușii trebuie ”să alerge prin păduri ca să-i prindă”, în loc să se ocupe de strângerea recoltelor.

La 29 iulie, în Belarus, au fost reținuți 33 de cetățeni ruși, pe care Minskul îi consideră “militanți” ai companiei militare private Wagner. Aceștia sunt acuzați că pregăteau un act terorist și destabilizarea situației politice în ajunul alegerilor prezidențiale.

1 Comment

  1. Basarabeanu spune:

    Felicitări pentru cîștigarea alegerilor din Belarus .;sa speram ca cei 33 de cetateni Rusi vor fi eliberați nu mai sunt nicio miza pentru Lukasenko

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875209