Hot News
”Avem cam aceeași mentalitate”. Povestea unui rus despre viața din România (II)
22/08
Alimentare nucleară: Oamenii de știință ruși au creat o baterie cu putere sporită
23/08

Senatorul Konstantin Kosaciov: Alegerile americane și influența Rusiei

Konstantin Kosaciov, președintele Comisiei senatoriale pentru afaceri internaționale/ Foto: RIA Novosti

New York Times, practic porta-vocea democraților în lupta lor împotriva președintelui în funcție al Statelor Unite, a publicat un editorial dedicat raportului de 1000 de pagini al comisiei Senatului SUA referitor la un presupus amestec al Rusiei în alegerile americane din 2016 și la fel de presupusele legături ale lui Donald Trump cu Rusia. Atrăgând atenția că, vezi Doamne, ”americanii de rând au renunțat de mult să urmărească evoluția acestei istorii”, cotidianul aruncă asupra cititorilor o nouă avalanșă de teorii ale conspirației și alte versiuni conspiraționiste ale evenimentelor din 2016, dar și din perioadele care le-au precedat și urmat, scrie senatorul rus Konstantin Kosaciov pe pagina sa de Facebook, citat de ”Rossiiskaia Gazeta”.

În 1929, la plenara Comitetului Central al partidului, Stalin a avansat ideea întăririi luptei de clasă pe măsura construirii socialismului și a comunismului. Se pare că opozanții lui Trump urmează o teorie foarte asemănătoare – cu cât mai departe de alegeri, cu atât mai mult interes legat de renumita ingerință a Rusiei.

Dar ”lupta de clasă” a democraților americani are o explicație extrem de simplă. Cum a scris chiar New York Times, ”peste mai puțin de trei luni, poporul american poate realege pentru un al doilea mandat un om care s-a folosit de ajutorul unui stat străin, pentru a învinge în alegeri”. Adică, toate astea sunt parte a campaniei electorale și de aceea, pe măsura apropierii lunii noiembrie vor fi și mai multe ”senzații”. Eu chiar aș încerca o oarecare mândrie pentru puterea ”forței blânde” rusești, capabile atât de ușor să influențeze alegerile din cea mai puternică țară a lumii, dacă nu știam că – parțial, din păcate – nu este așa. Ba mai mult, se pare că în Rusia este respectată mai mult opțiunea democrată a poporului american decât de către opoziția de la Washington și nimeni nu prea crede că scrutinul poate fi ușor influențat din afară – cu toate neajunsurile democrației americane, alegerile sunt acolo un proces destul de complex și bine rodat, iar pârghiile de influențare din afară sunt extrem de puține. Iar dacă ar fi fost, s-ar fi observat imediat, nu ”pe măsura construirii socialismului”. În schimb, să influențezi voința alegătorilor prin demonizarea lui Trump și prin căutarea ”spionilor străini” este cât se poate de real. Este ceea ce vedem noi acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875135