Hot News
Șeful SVR: Otrăvirea lui Navalnîi putea fi falsificată
04/09
The Lancet a publicat rezultatele testelor efectuate cu vaccinul rusesc anti-Covid
04/09

„Înlocuirea cooperării cu o campanie informațională”: MAE rus a reacționat la declarația RFG despre „otrăvirea” lui Navalnîi

Foto: RIA Novosti/ RT

Ministerul rus de Externe a reacționat la declarația guvernului RFG potrivit căreia, în analizele lui Aleksei Navalnîi, ar fi fost găsite urmele unui agent neurotoxic din grupul ”Noviciok”. După cum menționează MAE rus, partenerii occidentali “au preferat, încă o dată, declarații publice zgomotoase, fără a prezenta cel puțin vreo dovadă faptică”.

În comunicatul MAE se adăugă că, la 27 august, Procuratura Generală a Federației Ruse s-a adresat Ministerului Justiției al Republicii Federale Germania cu o cerere oficială privind asistența juridică. Cererea conținea informații cu privire la desfășurarea verificării pre-anchetă, care a început la 20 august, precum și o cerere de furnizare a detaliilor cu privire la cursul tratamentului lui Navalnîi. Procuratura Generală și-a exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a prezenta expertiza și studiile efectuate imediat  după internarea acestuia. Ministerul Justiției din Germania a confirmat primirea cererii, dar nu a oferit un răspuns, a adăugat Ministerul de Externe.

De asemenea, după ce Navalnîi a fost transportat la clinica ”Charite” din Berlin, medicii din Omsk și-au exprimat, într-o scrisoare către colegii lor germani, disponibilitatea de a oferi toată asistența posibilă în diagnosticarea bolnavului, dar cei de la clinică, în răspunsul lor, și-au exprimat recunoștința pentru grija lor, dar nu a solicitat niciun ajutor, a menționat Ministerul de Externe.

«Avem impresia că cineva interzice Ministerului Justiției al Germaniei și lucrătorilor din domeniul medical să comunice cu colegii lor ruși. Dacă sarcina este de a fundamenta unele “măsuri de răspuns” pregătite dinainte și deja anunțate, atunci devine clar de ce se folosesc diplomația megafonului, înlocuirea unei colaborări normale cu o campanie  informațională, apelurile publice către UE și NATO, menționarea OPCW (Organizația pentru interzicerea armelor chimice – n.r.)», a subliniat Ministerul rus de Externe.

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat și el că Moscova este pregătită să interacționeze cu Germania pentru a clarifica situația din jurul Navalnîi, dar Berlinul nu a răspuns la cererile oficiale trimise anterior. “Înainte ca pacientul să fie transportat la Berlin, în conformitate cu toate standardele internaționale, a fost efectuat un întreg complex de analize în țara noastră și nu a fost identificată nicio substanță toxică”, îl citează RIA Novosti pe Peskov.

Anterior, guvernul german a anunțat că Aleksei Navalnîi ar fi fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupul ”Noviciok”. Acest lucru a fost declarat de reprezentantul oficial al guvernului german, Steffen Seibert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875213