Hot News
Centrul Rus de Ştiinta şi Cultura – Российский центр культуры в Румынии
16/09
”Cinism și obrăznicie”: Pușkov, despre declarația lui Trump privind lichidarea lui Assad
17/09

Șeful SVR a acuzat SUA de organizarea protestelor în Belarus

Foto: dw.com

Statele Unite joacă un rol cheie în protestele din Republica Belarus, a declarat directorul Serviciului pentru Informații Externe (SVR) al Rusiei, Serghei Narîșkin, transmite TASS.

Potrivit afirmațiilor sale, Washingtonul a trimis 20 de milioane de dolari pentru organizarea acțiunilor antiguvernamentale din republică. ”Occidentul a început pregătirea protestelor cu mult înainte de alegeri. Numai pe parcursul anului 2019 și la începutul anului 2020, Statele Unite au trimis, pe linia diferitelor ONG-urilor, circa 20 de milioane de dolari pentru organizarea de manifestații antiguvernamentale”, a afirmat Narîșkin.

Potrivit serviciul rus de informații, acești bani au fost cheltuiți pentru crearea unei rețele de bloggeri independenți și a unor conturi de informare pe rețelele de socializare, dar și pentru pregătirea activiștilor în vederea desfășurării de acțiuni stradale.

”Cei mai promițători dintre ei au făcut pregătirea în străinătate, în special în Polonia, în Lituania și în Ucraina, unde s-au ocupat de ei instructori americani cu experiență în proteste non-violente”, a adăugat directorul SVR.

Lenta.ru menționează, în context, că autoritățile de la Minsk au calculat suma daunelor pricinuite capitalei de acțiunile masive de protest. Potrivit estimărilor lor, este vorba de peste 750.000 de ruble beloruse (peste 236.000 de euro).

Protestele au izbucnit în Belarus după anunțarea rezultatelor preliminare ale alegerilor prezidențiale din 9 august. Potrivit Comisiei electorale centrale a Republicii Belarus, scrutinul a fost câștigat de Aleksandr Lukașenko (80% din voturi), urmat de principalul candidat al opoziției, Svetlana Tihanovskaia, cu 10%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875206