Hot News
Putin vrea o comisie pe probleme legate de protecția împotriva noilor infecții
13/10
Lavrov a admis posibilitatea de a pune capăt dialogului dintre Rusia și Uniunea Europeană
14/10

Deputații ruși au aprobat noua ordine de formare a Guvernului

Duma de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului Rus/ Foto: RIA Novosti

Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a aprobat în primă lectură proiectul de lege privind Guvernul, document menit să transpună în viață noile prevederi ale Constituției Rusiei, aprobate prin vot național, relatează RT.

”Proiectul de lege stabilește noua ordine de numire în funcție a membrilor Guvernului, ce prevede întârirea rolului Parlamentului”, precizează comunicatul publicat în acest sens pe site-ul Adunării Federale a Rusiei.

Astfel, președintele Guvernului, adjuncții acestuia și miniștrii federali (cu excepția ministerelor de forță) sunt numiți de șeful statului după aprobarea lor de către Duma de Stat.

”Miniștrii ministerelor de forță (cei ai Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, Ministerului pentru Situații de Urgență, Ministerului Justiției, Ministerul de Externe) sunt numiți în funcție de președinte după consultări cu Consiliul Federației (Camera superioară a Parlamentului)”, se subliniază în documentul publicat de biroul de presă.

Candidatura șefului Guvernului este propusă de președintele țării, iar candidaturile pentru funcțiile de vicepremieri și miniștrii – de premier. Șeful statului are obligația de a-i desemna, dar deține și dreptul de a-i înlătura, ulterior, din funcție pe oricare dintre ei.

În plus, se stabilește noua ordine de destituire din funcție. Spre exemplu, președintele poate demite premierul fără a dizvolva Guvernul.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093