Hot News
Nord Stream-2. Sancțiunile SUA vor afecta 120 de companii
22/10
Rusia introduce ”impozitul pentru bogați” pe care l-a propus Putin
22/10

Clubul de Discuții ”Valdai”: Noul ”război rece” dintre SUA și China. Pe cine să mizezi?

Decanul Insitutului pentru Relații Internaționale al Universității Tsinghua, Yang Xuetong (China)/ Foto: wikimedia.com

”Se apropie o furtună în munți” – acest citat din literatura clasică chineză a devenit un fel de epigraf al sesiunii celei de-a doua zile a reununii Clubului Internațional de Discuții ”Valdai”, dedicate confruntării dintre Washington și Beijing. Lumea traversează un nou război rece? Există pericolul unui conflict armat între cele două puteri? Întrebări dezbătute de experți din China, SUA, Rusia și din alte țări – actori cheie în regiune, relatează ”Rossiiskaia Gazeta”.

Decanul Insitutului pentru Relații Internaționale al Universității Tsinghua, Yang Xuetong, consideră că starea actuală a relațiilor internaționale diferă de cea din epoca războiului rece, generat de confruntarea ideologică dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică. ”Aceasta este marea deosebire față de actuala concurență chino-americană, ce se învârte, în primul rând, în jurul dominației în spațiul cibernetic. Chiar și gândirea de bloc a rămas în trecut. Majoritatea țărilor din regiune preferă ”strategia singaporeză”, ce presupune a miza pe legături economice cu China și, concomitent, pe colaborare cu SUA în domeniul securității. Un drum pe care au pornit inclusiv țările Uniunii Europene”.

Intervenind în discuție, directorul de cercetări al Consiliului European pentru Afaceri Internaționale, americanul Jeremy Shapiro, a declarat că actorilor regionali le este tot mai greu să balanseze între cei doi poli. ”Pe fondul concurenței la scară largă în cele mai diferite domenii, lupta pentru aliați va deveni crucială în următorii ani. Iar acest aspect reprezintă unul dintre semnele războiului rece”, a arătat expertul. Potrivit spuselor sale, în cazul victoriei democraților la alegerile din noiembrie (alegerile prezidențiale din SUA, din 3 noiembrie anul curent, n.r.), poziția fundamentală a Casei Albe privind China nu va suferi modificări. ”Biden vede însă altfel rolul aliaților în organizațiile și acordurile internaționale. El percepe acest rol în termeni ideologici și vrea să creeze un fel de ”alință a democrațiilor”. Prin urmare, am putea deveni martorii unei confruntări ideologice mult mai globale, cu utilizarea pârghiilor economice americane de presiune. Observăm deja cum crește presiunea asupra Uniunii Europene în problema rețelei 5G”, a apreciat Shapiro.

Punctul de vedere al Rusiei în privința ”principalului conflict al lumii moderne” a fost prezentat de Viaceslav Nikonov, un expert în problemele SUA, președinte al Comitetului Dumei de Stat pentru educație și știință. ”Războiul rece este politica Statelor Unite menită să mențină dominația politică și locul în vârful ”lanțului alimentar” global prin slăbirea centrelor alternative de putere. Din acest punct de vedere, războiul rece nici nu a încetat. Este vorba, mai degrabă, despre o nouă etapă, când SUA au plasat China și Rusia în barca adversarilor lor, împingându-le spre o inevitabilă apropiere. Evident, Washingtonul nu va putea niciodată să câștige în această dublă descurajare, mai ales că raportul de forțe s-a schimbat calitativ”, crede politologul.

În opinia expertului rus, astăzi este exclusă posibilitatea unui conflict armat între Beijing și Washington, mai ales că, măcar din punctul de vedere al armamentului convențional, China este cel puțin la egalitate cu SUA. ”Dacă undeva în lume s-ar face pariuri pentru sfârșitul ”războiului rece 2.0”, eu aș miza, firește, pe China. E adevărat, ar trebui să aștept foarte mult rezultatul acestei întreceri”, a concluzionat Nikonov.

1 Comment

  1. Ion Macovei spune:

    Criza globala poate fi transformata intr-ooportunitate de pace si cooperare numai in urma unui dialog la nivel local, regional, national si international

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875148