Hot News
WirtschaftsWoche: Apropierea dintre Rusia și China, un pericol pentru companiile germane
31/10
Zaharova: Premierul Ungariei falsifică adevărul istoric
31/10

MAE rus: Nu există legătură între coronavirus și bioterorism

Sediul MAE al Rusiei din Moscova/ Foto: RIA Novosti

Structurile teroriste încearcă să se folosească de pandemia de coronavirus pentru a-și spori influența, a declarat, într-un interviu pentru RIA Novosti, viceministrul rus al Afacerilor Externe, Oleg Sîromolotov.

”Într-o serie de cazuri, pandemia de Covid-19 a demonstrat cât de nepregătite sunt sistemele de sănătate de a reacționa la timp în astfel de situații de criză, a dezvăluit punctele vulnerabile sau, cu alte cuvinte, punctele slabe existente, în unele țări, în planul apărării teroriste, obligând comunitatea internațională să abordeze cu și mai mare seriozitate această chestiune, deși coronavirusul în sine nu face parte din fenomenul bioterorismului”, a spus diplomatul.

Potrivit afirmațiilor sale, ”în unele regiuni ale lumii se observă dorința structurilor teroriste de a profita de situația creată datorită pandemiei pentru a-și spori influența, pentru a promova idei  mizantropice, pentru a recruta noi adepți – în primul rând, dintre cei care nu sunt de acord cu acțiunile autorităților pentru ieșirea din criză”.

Sîromolotov a arătat că Moscova ”este ferm convinsă că, în plan internațional, chestiunea bioterorismului, la fel ca și cea de securitate biologică, trebuie abordată într-o manieră concentrată, punând accent pe elaborarea unor măsuri concrete, colective și eficiente de avertizare în legătură cu utilizarea agenților biologici în scopuri ce contravin legii”.

”Este nepermis să risipești și cu, atât mai mult, să dublezi asemenea eforturi”, a adăugat el.

Viceministrul de Externe a adăugat că ”inițiativa rusă privind elaborarea unei Convenții internaționale de luptă împotriva actelor de terorism chimic și biologic este dedicată acestui scop”.

”Proiectul elementelor viitoarei convenții, ce ține cont de componenta biologică, a fost prezentată de noi în martie 2016, la Geneva, la Conferința privind dezarmarea”, a amintit Sîromolotov.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875079