Hot News
COVID-19. Alimente interzise și recomandate. Despre antibiotice
06/11
ISS, platou de filmare. Roskosmos lansează un concurs pentru rolul feminin
07/11

Kosaciov: ONU a proclamat, într-un ceas bun, 8 și 9 mai drept zile de comemorare a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial

Foto: bb.lv

Rezoluția ONU, care proclamă 8 și 9 mai drept zile de comemorare a tuturor victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, este foarte importantă și oportună, a declarat Konstantin Kosaciov, șeful Comitetului pentru afaceri internaționale al Consiliului Federației, într-un interviu pentru ”Parlamentskaia Gazeta”.

La 5 noiembrie, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție, propusă de Rusia, cu privire la proclamarea zilelor de 8 și 9 mai drept zile de comemorare a tuturor victimele celui de-al Doilea Război Mondial, documentul fiind aprobat prin consens, fără vot. Rezoluția invită toate organizațiile și statele membre ale ONU, organizațiile nonguvernamentale și persoanele private ”să marcheze aceste zile în mod corespunzător, ca un tribut adus memoriei tuturor victimelor celui de-al Doilea Război Mondial”. De asemenea, pentru ziua de 1 decembrie 2020 este programată o ședință solemnă specială a Adunării Generale, în memoria tuturor victimelor războiului.

”Aceasta este o inițiativă foarte oportună și importantă, mai ales că a fost susținută în unanimitate”, a spus Konstantin Kosaciov. ”În cazul de față, Rusia a găsit un asemenea aspect al subiectului, care nu provoacă controverse și se bucură de un larg consens internațional”.

Potrivit acestuia, în rezoluția propusă, orice dezacorduri sunt ”puse între paranteze” și ”toată omenirea răspunde la această poziție conciliantă”. ”O revenire globală la accentul pus pe Victoria asupra nazismului este un element esențial în cadrul discuției în curs de desfășurare, de astăzi, în țările care s-au aflat pe partea greșită a istoriei în acel război și, prin urmare, încearcă să o rescrie”, a declarat senatorul.

ONU lucrează, de asemenea, la o inițiativă care a fost introdusă, anterior, de președintele Consiliului Federației (Camera Superioară a Parlamentului Rus – n.r.), Valentina Matvienko – este vorba despre recunoașterea tuturor monumentelor dedicate luptătorilor împotriva nazismului drept Memorialul Mondial al celui de-al Doilea Război Mondial. După cum a precizat Konstantin Kosaciov, este prea devreme să vorbim de unanimitate în această problemă – potrivit lui, ”nu pentru toate țările și popoarele, Victoria asupra nazismului este un fapt al propriei lor istorii naționale”, iar pentru unele state ”înfrângerea nazismului a fost înfrângerea propriilor lor concepte”.

”Le este greu să recunoască faptul evident – Victoria asupra nazismului a fost cel mai important progres în evoluția întregii omeniri. Dar sunt sigur că, mai devreme sau mai târziu, această inițiativă (privind recunoașterea monumentelor dedicate luptătorilor împotriva nazismului ca Memorialul Mondial al celui de-al Doilea Război Mondial – n.r.) va fi susținută de către ONU”, a spus senatorul.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091