Hot News
Moscova și Ankara au convenit asupra creării unui centru ruso-turc în Azerbaidjan
12/11
Lavrov: Germania și Franța contribuie la distrugerea Acordurilor de la Minsk
12/11

Lavrov: Inspectorii SUA nu au ce căuta în fabricile din Rusia

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov/ Foto: TASS

Nu vor exista inspectori americani în uzinele din Rusia specializate pe producția de focoase nucleare, așa cum s-a întâmplat în anii ’90, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, citat de agenția RIA Novosti.

”În ultimul timp, SUA au început să afirme: ”Da, suntem gata să prelungim (tratatul START-3 – n.r.), dar nu poate fi vorba despre o înghețare a tuturor focoaselor nucleare doar prin angajamente politice. Ele trebuie numărate, trebuie văzut din ce categorie fac parte, dacă sunt toate și cum poate fi pus la punct un sistem de control al unităților care le produc”. Am fost deja într-o astfel de situație, când inspectorii americani păzeau intrările uzinelor industriei noastre de apărare. S-a întâmplat în anii ’90. Și, după cum singuri înțelegeți, cale de întoarcere la acest sistem nu va mai fi niciodată”, a spus Lavrov la o conferință de presă online.

Potrivit afirmațiilor sale, ”dacă este să vorbim despre prelungirea START-3, toți ar avea de câștigat numai în cazul unei prelungiri fără condiții preliminare”.

”Eu nu știu ce atârnă mai mult în balanță – interesul pentru un dialog real despre stabilitate strategică, pentru a asigura atât securitatea țării tale, cât și aliaților, omenirii, în general, sau totuși, după cum mi se pare mie, este mai mult PR, o încercare de a-ți crește prețul, de a demonstra cât ești de tare, cum se spune”, a continuat șeful diplomației de la Moscova.

Potrivit afirmațiilor sale, Moscova nu așteaptă propuneri realiste din partea SUA pentru prelungirea START-3, în condițiile în care toată lumea continuă să se agite în jurul alegerilor prezidențiale și, prin urmare, așteaptă ca lucrurile să se liniștească.

Deși, a adăugat Lavrov, de această prelungire a Tratatului privind armamentul strategic ofensiv, Rusia are nevoie la fel de mult ca Statele Unite. ”Ne-am dori foarte mult ca tratatul să fie prelungit și tot ce se poate face în acest sens, am pus pe masă. Mingea este în tabăra americanilor, care trebuie să răspundă. Dacă va fi un refuz – asta e, vom trăi și fără acest tratat. Noi avem tot ce trebuie pentru a ne asigura securitatea”, a subliniat ministrul de Externe al Rusiei.

TASS amintește că, la 16 octombrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus ca START-3 să fie prelungit pentru cel puțin un an, fără condiții suplimentare. În opinia lui, răgazul de timp astfel câștigat va oferi posibilitatea desfășurării unor negocieri consistente. La rândul lui, MAE rus a anunțat disponibilitatea Rusiei ca, în cazul prelungirii pentru un an a tratatului să înghețe, împreună cu americanii, arsenalele nucleare pe aceeași perioadă, dar numai dacă nu vor fi ridicate alte cerințe din partea SUA.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875109