Hot News
Gherman Gref: SUA și-au epuizat, practic, resursa de sancțiuni împotriva Rusiei
14/11
Ungaria ar putea deveni prima țară din UE care va lansa producția de vaccin ”Sputnik V”
14/11

Filmul lui Koncialovski despre împușcarea muncitorilor din Novocerkassk a fost nominalizat la Oscar

Regizorul Andrei Koncialovski și actrița Iulia Vîsoțkaia, la premiera filmului „Dragi tovarăși!”/ Foto: TASS

Filmul alb-negru povestește despre evenimentele din vara anului 1962, din orașul Novocerkassk, unde, din cauza acțiunilor dure ale autorităților sovietice, în timpul dispersării unei demonstrații de muncitori, au murit oameni.

Filmul regizorului Andrei Koncialovski, ”Dragi tovarăși!”, este nominalizat la Premiul Oscar, a declarat șeful Comitetului Rus ”Oscar”, Vladimir Menșov, relatează TASS.

Filmele care aspiră la obținerea Premiului Academiei Americane de Film pentru cel mai bun film într-o limbă străină sunt nominalizate de către țările respective, după care, academicienii aleg filmele nominalizate.

”Dragi tovarăși!” povestește despre evenimentele din vara lui 1962, cunoscute sub numele de împușcarea muncitorilor de la Novocerkassk (sudul părții europene a Rusiei). Rolul principal în film este interpretat de soția regizorului, actrița Iulia Vîsoțkaia. Lucrarea lui Koncialovski a primit, anul acesta, Premiul special al juriului la Festivalul de Film de la Veneția.

Filmul a fost produs de miliardarul Alișer Usmanov, principalul acționar al USM Holdings. Anterior, Usmanov a fost principalul producător al dramei din alt film de Koncialovski – despre sculptorul Michelangelo Buonarroti, intitulat ”Păcatul”.

Acesta nu este primul film al lui Koncialovski care a fost nominalizat de Rusia la Oscar. În 2002, Comitetul Rus ”Oscar” a promovat ”Casa nebunilor”, dar filmul nu a ajuns pe lista nominalizaților.

În 2014, comitetul a discutat nominalizarea la Oscar a filmului lui Koncialovski ”Nopțile albe ale poștașului Aleksei Triapițin”, dar regizorul însuși s-a adresat șefului comitetului, Menșov, cu o cerere de a exclude filmul din lista candidaților la premiu. Regizorul a motivat acest gest prin faptul că a considerat că nu este corect să lupte pentru Premiul Academiei Americane după ce a criticat dur cinematograful rus pentru „hollywoodizare”.

În 2016, ”Paradisul” lui Koncialovski a fost selectat de Academia Americană de Film, fiind inclus pe short-list, dar filmul nu a reușit să obțină înalta distincție cinematografică.

Filmele rusești au câștigat trei Premii Oscar, la categoria ”Cel mai bun film străin”. Acestea sunt epopeea lui Serghei Bondarciuk ”Război și pace” (1968), filmul lui Vladimir Menshov ”Moscova nu crede în lacrimi” (1981) și ”Soare înșelător” de Nikita Mihalkov (1994).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875063