Hot News
Parlamentul Moldovei. Proiect de lege privind apărarea limbii ruse
26/11
Putin a decorat-o pe veterana de război pentru strângerea de fonduri destinate medicilor
26/11

Manevrele din Kogălniceanu și reacția rusă la ”surpriza rachetelor” pusă la cale de SUA pentru Crimeea

Sistemele de rachetă ”Iskander”, desfășurate în Districtul Militar de Sud/ Foto: Ministerul Apărării al Rusiei

”Pentru trupele rusești, manevra Statelor Unite nu a fost ceva neașteptat. Efectuăm sute de astfel de dislocări în timpul exercițiilor”, a declarat, pentru publicația ”Vzgliad”, expertul militar Aleksei Leonkov, comentând redislocarea, de către americani, a sistemelor HIMARS din Germania în România și înapoi. În opinia analiștilor revistei americane Forbes, acest lucru a devenit ”o surpriză neplăcută” pentru Rusia, în Crimeea.

”Faptul că SUA au dislocat HIMARS în România și au desfășurat acolo exerciții, nu este o surpriză pentru noi. Este un simplu antrenament. Trupele rusești efectuează sute de asemenea dislocări în timpul aplicațiilor militare”, a afirmat expertul militar, redactorul revistei ”Arsenal Otecestvo”.

În plus, interlocutorul publicației ”Vzgliad” nu a fost de acord cu punctul de vedere al analiștilor revistei Forbes, potrivit cărora viteza cu care s-a derulat manevra americanilor va îngreuna, pentru Rusia, lupta contra-baterie.

”În acțiuni de luptă reală, aviația ar fi cea care ar întâmpina mai multe dificultăți cu redislocarea. În aer, transportul inamicului ar fi fost atacat de Forțele Aerospațiale ale Federației Ruse”.

“În plus, lupta noastră împotriva focului cu lansare multiplă de rachete al inamicului nu are un caracter de luptă contra-baterie. În aceeași regiune, avem o stație electronică de recunoaștere, care localizează punctul de unde s-a tras. Este una la mână”, a spus expertul.

După aceea, contracarării rachetelor lansate în direcția Rusiei s-ar alătura sistemele de apărare antiaeriană – de exemplu, sistemele de rachete și tunuri ”Panțir-S1” (ZRPK), care sunt capabile să doboare obuzele sistemului de rachete cu lansare multiplă, de tipul HIMARS. În același timp, spre locul de unde s-ar fi tras, s-ar fi îndreptat racheta sistemului de rachete operaționale tactice ”Iskander”, adaugă Leonkov. “Ea va prinde tot ceea ce se află în acea poziție și o va face foarte repede. Probabil, chiar înainte ca rachetele HIMARS să ajungă la noi ”, a explicat el.

”Prin urmare, pentru trupele rusești nu a existat nici un element de surpriză în manevra Statelor Unite”, a insistat Leonkov.

”Vzgliad” menționează că, în cadrul recentelor manevre, forțele terestre americane au dislocat în România două vehicule de luptă ale sistemului de rachete cu lansare multiplă HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System, n.r.), cu bătaie lungă, au lansat câteva rachete și au readus rapid dispozitivele la baza din Germania.

Potrivit Forbes, aceste manevre au fost efectuate ”în doar câteva ore”, iar acțiunile în sine ale Washingtonului reprezintă ”un mesaj pentru Moscova” și anume că armata americană ”și-a regăsit puterea de foc”.

Autorul articolului din Forbes consideră, de asemenea, că respectivele exerciții reprezintă un moment de cotitură pentru armata americană în Europa, deoarece Pentagonul nu a dispus de asemenea lansatoare multiple de rachete în Lumea Veche din anul 2006.

VIDEO: Cum ”lucrează” sistemele de rachete tactice ”Iskander”. Districtul Militar de Sud. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875090