Hot News
Corneliu Vlad: Rusia racordează Marele Nord la secolul XXI
09/12
Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, rechemat după un scandal de contrabandă
10/12

Forbes (SUA): 145 de experți occidentali avertizează cu privire la riscul unui război între Occident și Rusia

Foto: inoSMI

Într-o scrisoare adresată ziarului britanic ”The Times”, înalți diplomați și militari afirmă că ”îi unește îngrijorarea legată de pericolul tot mai mare că țările noastre pot ajunge, fără să vrea, în stare de conflict armat”, scrie revista americană ”Forbes”, preluată de mass media rusă.

Autorii scrisorii avertizează că ”relațiile dintre Rusia și Occident se află la cel mai coborât nivel din momentul încheierii războiului rece” și susțin că ”acordurile care ne-au asigurat, nouă, tuturor, protecție timp de trei decenii, nu mai sunt astăzi în vigoare sau îmbătrânesc”.

Nu este părerea unor panicarzi. Sunt concluziile celor mai importanți politicieni, reprezentanți diplomatici și experți militari, cu mulți ani de experiență în observarea și gestionarea relațiilor dintre Rusia și Occident. Cuvintele lor sunt cu atât mai semnificative, cu cât ele reflectă o rar întâlnită unitate de păreri și obiective printre reprezentanții unor tabere diferite.

”Necesitatea de a acționa este mare”

După cum arată autorii scrisorii, ”rareori se întâmplă ca experții ruși și occidentali pe probleme de securitate să poarte un dialog și să interacționeze unii cu ceilalți, ca să nu mai vorbim de găsirea unor puncte de contact. Dar am făcut-o, pentru că necesitatea de a acționa este mare, dar nu este luată în seamă”.

Scrisoarea prezintă pe scurt problemele ridicate în articolul mare, publicat pe site-ul Grupului de reflecție al Rețelei Europene de Leadership (European Leadership Network, ELN). Cele șapte propuneri cheie expuse în articol au menirea de a minimiza riscul unei confruntări serioase prin transpunerea în practică a unui pachet de măsuri, inclusiv ”restabilirea unui dialog de substanță între Rusia și NATO” și ”întărirea stabilității prin creșterea transparenței, prin nepermiterea de activități militare periculoase și prin asigurarea unor canale speciale de comunicare”.

Documentul a fost semnat de 145 de experți militari și experți în domeniul diplomației și securității din 20 de țări, printre care Strobe Talbott și Alexander Vershbow, din Statele Unite, alături de fostul secretar general al NATO, George Robertson, din Marea Britanie. Este dovada amplului consens că relațiile dintre Rusia și Occident au atins un nivel atât de grav și de potențial periculos.

”Riscul apariției unor incidente neintenționate”

În etapele mult mai târzii ale războiului rece, oamenii erau obsedați de teama unui atac nuclear lansat din greșeală. Acum, aceste temeri își găsesc reflectarea în îndemnul de a ”elabora reguli generale, care să permite reducerea riscului apariției unor incidente neintenționate la sol, în aer și pe mare”.

Tensiunea a crescut în 2014

Cea mai gravă lovitură primită de relațiile dintre Occident și Rusia după sfârșitul războiului rece a fost ”anexarea Crimeii de către Moscova, în 2014”, după cum se exprimă ”Forbes”. Au urmat sancțiuni occidentale de o amploare greu de imaginat, inclusiv excluderea Rusiei din Grupul celor 8, clubul marilor state puternic dezvoltate. De atunci, Rusia declară constant că nu intenționează să revină în acest Grup chiar dacă ar fi invitată.

După Crimeea, tensiunea continuă să crească, în condițiile în care țările baltice dau de înțeles că Rusia s-ar putea amesteca în treburile lor interne cu utilizarea forței.

La 7 decembrie, Rusia a răspuns la acest gen de speculații anunțând că intenționează să mărească efectivul de trupe din regiunea Kaliningrad, ”ca răspuns la sporirea forțelor NATO în apropierea granițelor rusești”, potrivit agenției TASS.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2898928