Hot News
Lege privind garanții pentru foștii președinți
10/12
Cosmonauții ruși vor fi vaccinați cu preparatul ”Sputnik V”.
11/12

Forumul exportatorilor. Succesele producătorilor ruși

La forum, a luat cuvântul șeful guvernului rus, Mihail Mișustin/ Foto: 5-tv.ru

Creșterea exporturilor de produse rusești și susținerea producătorilor autohtoni în perioada pandemiei și a măsurilor de restricții – acesta este subiectul abordat la Forumul ”Fabricat în Rusia”, eveniment care s-a desfășurat la Moscova, relatează 1tv.ru.

Prezent la eveniment, premierul Mihail Mișustin a subliniat faptul că, în pofida tuturor dificultăților, există o tendință pozitivă în funcționarea complexului agroindustrial, în industria farmaceutică, în cea ușoară, în metalurgie. Anul viitor, pentru susținerea exporturilor, au fost rezervate aproape 100 de miliarde de ruble (1,3 miliarde de euro).

Epoca pandemiei de coronavirus a adus destule neplăceri exportatorilor. Nu este cel mai potrivit moment pentru acte de eroism economic. Țările închid granițele, economia scade aproape peste tot, ceea ce nu favorizează comerțul internațional. Totuși, chiar și în aceste circumstanțe, există producători care merg împotriva curentului, iar la Forumul exportatorilor ruși au fost invitați cei mai de succes.

”Există o serie întreagă de domenii care au reușit să profite de oportunitățile deschise, inclusiv agricultorii noștri. În primele 10 luni ale acestui an, exportul de produse agricole a crescut cu mai bine de 15%. Și, desigur, este posibilă o cerere mare, literalmente explozivă pentru produse extrem de solicitate acum, precum vaccinul împotriva coronavirusului. Dar, în primul rând, noi intenționăm să asigurăm necesarul pentru cetățenii Federației Ruse”, a spus Mihail Mișustin.

Chiar și așa, noile vaccinuri rusești pot deveni un hit al exporturilor. Dar, în timp ce vaccinarea pe scară largă este așteptată în Rusia, în primul rând, piețele externe sunt cucerite de producătorii noștri de aparatură medicală. Electroencefalografele – dispozitive destinate înregistrării activității electrice a creierului, spre exemplu, s-au dovedit a fi, la rândul lor, foarte solicitate, pe fondul epidemiei care a cuprins lumea.

Producătorul acestor dispozitive a primit titlul de ”Exportator al anului”. În geografia livrărilor sale figurează 91 de țări. Compania ce furnizează medicilor manechine, care imită pacienții, nu are o acoperire atât de mare, dar are viitorul înainte. Produse de asemenea calitate nu se întâlnesc la tot pasul, chiar și la producători străini de renume. Păpușile sau, mai bine zis, roboții imită respirația și bătăile inimii. Chiar și pulsul se simte. Ele pot fi, de asemenea, materiale școlare exact pentru medicii care lucrează cu COVID-19.

Discuțiile nu vizează doar livrările la export, pentru că astfel de echipamente sunt necesare și în Rusia.

Se vorbește de mult despre necesitatea de a depăși dependența Rusiei de exporturile de materii prime. Pe piețele externe, tehnica rusească militară se bucură de succes. În vara acestui an, Egiptul a primit primul lot de vagoane de cale ferată din Rusia. Dar, într-un magazin obișnuit de peste hotare, produsele rusești nu erau ușor de cumpărat.

Asta, până de curând. Acum, în China există propria platformă de internet pentru vânzarea produselor rusești. Locuitorilor acestei țări le plac cel mai mult produsele noastre de cofetărie. Guvernul Rusiei încearcă să sporească volumul exporturilor. Anul acesta, volumul livrărilor peste hotare a depășit deja 111 miliarde de dolari, fără a pune la socoteală vânzările de materii prime și resurse energetice.

”Țara noastră produce mărfuri ce pot și trebuie să concureze pe piețele mondiale. Unele dintre ele nici nu au analog. Guvernul consideră că este misiunea sa să sporească ponderea produselor rusești în comerțul exterior. Președintele a stabilit drept obiectiv ca, până în 2030, să se obțină o creștere reală a exporturilor de produse altele decât materii prime și resurse energetice, pentru ca ponderea să depășească 70%, comparativ cu anul 2020. Scopul nostru este ca, în cel mai scurt timp, să dezvoltăm în industrie și în agricultură un amplu sector de produse competitive. Pentru aceasta, trebuie să asigurăm condiții dintre cele mai confortabile pentru mediul de afaceri”, a arătat șeful guvernului.

Un asemenea confort ar trebui să asigure, spre exemplu, sistemul ”o singură fereastră”, care a început să funcționeze în Rusia și pentru exportatori. Documentele necesare pentru ieșirea pe piețele externe se pot obține acum operativ și de la distanță.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875082