Hot News
Pentru cei care vor să studieze în Rusia
10/12
Forumul exportatorilor. Succesele producătorilor ruși
11/12

Lege privind garanții pentru foștii președinți

Duma de Stat / Foto: TASS

Duma de Stat a adoptat în a treia lectură legea privind garanțiile de care poate beneficia un fost șef al statului. Documentul confirmă rolul important al acestuia în sistemul puterii publice. Se modifică procedura de retragere a imunității fostului șef al statului prin creșterea rolului Parlamentului, informează cotidianul ”Rossiiskaia Gazeta”.

Proiectul de lege se înscrie în normele textului actualizat al Constituției și a fost depus spre dezbatere și adoptare de șeful Comitetului Consiliului Federației pentru Legislație Constituțională, Andrei Klișas și de președintele Comitetului Dumei de Stat pentru Legislația și structura statului, Pavel Krașeninnikov.

Conform inițiativei, la expirarea mandatului său, un fost președinte poate beneficia de același nivel de protecție și garanții legale. Astfel, el dispune de imunitate, nu poate fi tras la răspundere penală sau administrativă, nu poate fi reținut, arestat, interogat, nu poate fi percheziționat. Imunitatea lui se extinde asupra locuinței și spațiilor de birouri pe care le ocupă, asupra mijloacelor de transport, de comunicații, asupra documentelor și bagajelor deținute, asupra corespondenței.

Statul trebuie să recunoască rolul fostului președinte chiar după retragerea acestuia din funcție, se precizează în textul actului normativ. ”Dacă vrem ca societatea civilă să fie stabilă, trebuie să oferim garanții de imunitate”, a declarat Krașeninnikov.

Documentul nu exclude tragerea la răspundere a unui fost președinte pentru trădare și pentru alte infracțiuni grave. În astfel de situații, va intra în funcțiune o procedură simplă, ce presupune retragerea imunității. În prezent, o asemenea procedură este inițiată de președintele Comitetului de investigație al Federației Ruse, printr-o notă transmisă în Duma de Stat.

Conform noii proceduri, pe baza acuzației formulate de Duma de Stat, Consiliul Federației poate lua decizia de suspendare a imunității. Camera Superioară are la dispoziție trei luni pentru adoptarea unei decizii; în caz contrar, acuzația este considerată drept respinsă. În același timp, verdictul trebuie confirmat de Curtea Supremă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875157