Hot News
Vaccinare: Șeful Centrului ”N. Gamaleya” a negat că ar fi interzis alcoolul
13/12
Sondaj. 66,1% dintre ruși au încredere în Putin
13/12

Stanislav Pritcin: Propunerea Georgiei, o idee ”nerealistă”

Președintele Georgiei, Salome Zurabișvili/ lenta.ru

”Crearea unui format multilateral de negocieri fără participarea Rusiei, pe acele probleme ce o privesc în modul cel mai direct, este o nouă tentativă lipsită de orice perspectivă”, a apreciat politologul Stanislav Pritcin, comentând, pentru publicația ”Vzgliad”, propunerea președintelui Georgiei, Salome Zurabișvili, de a crea o ”Platformă caucaziană” pentru dialog cu Rusia.

”Pentru Georgia, refacerea integrității ei teritoriale este o chestiune de principiu, deoarece este, practic, singurul stat din Caucaz, ce nu a rezolvat această problemă. Acesta este, de altfel, și motivul pentru care apar inițiative de genul acestei ”Platforme caucaziene”, a explicat expertul Clubului Internațional de Dezbateri ”Valdai”.

În opinia lui Pritcin, ”ideea creării unei astfel de platforme este nerealistă”. Georgia, a continuat el, ”a avut variante de rezolvare a problemei integrității sale teritoriale până în 2008”. ”După aceea, Rusia a recunoscut independența Abhaziei și a Osetiei de Sud, iar asta nu se poate schimba nicicum. Este greu de crezut că Rusia va reacționa în vreun fel, la nivel înalt, la această propunere utopică”, adăugat analistul.

În acest context, el a amintit de așa-numita ”Platformă a Crimeii” – o asociație de grupuri parlamentare creată pe baza Radei Supreme (Parlamentul ucrainean- n.r.), pentru discuții legate de readucerea Peninsulei sub controlul Kievului. ”Este o tentativă similară și la fel de ineficientă de a crea un format multilateral, fără participarea Rusiei, pe acele probleme ce o privesc în modul cel mai direct”, a subliniat Pritcin.

”Vzgliad” menționează că președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, a propus crearea ”Platformei caucaziene” – un nou format regional pentru dialog cu Rusia. ”Este nevoie de o nouă abordare, cu luarea în considerare a vecinilor noștri din Caucaz și a noilor realități. Trebuie ca Georgia să-și recapete rolul unificator, istoric, de motor al Caucazului”, a spus Zurabișvili.

Potrivit spuselor sale, dialog nu înseamnă recunoașterea a ceva. ”Negocieri nu înseamnă a ceda. A renunța la diplomație înseamnă pierderea tuturor pârghiilor și înghețarea situației”, a afirmat liderul georgian, adăugând că este ”nevoie de susținerea partenerilor” pentru stabilirea unui astfel de dialog.

Politologul georgian Soso Țințadze este de părere că o asemenea propunere poate fi realizată numai după o pregătire minuțioasă și ținând cont de rolul cheie al Rusiei. ”Mă tem că, dacă Moscovei i se va propune, pur și simplu, să-și împartă influența cu alți jucători externi, nu va fi de acord. Iar atâta timp cât Moscova nu se exprimă clar și fără ambiguități, toate propunerile nu sunt decât poezie și folclor”, a arătat politologul.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875097