Hot News
Muntenegru a eternizat memoria mareșalului Jukov
15/12
Regizorul american Oliver Stone și-a făcut vaccinul rusesc anti-COVID
15/12

Rachetele S-400. SUA au introdus sancțiuni împotriva Turciei

Foto: RIA Novosti

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva Autorității pentru Industria de Apărare a Turciei și a patru înalți responsabili din conducerea instituției. Potrivit Departamentului de Stat al SUA, măsurile de restricții au fost aplicate pentru că Ankara a cumpărat de la Rosoboroneksport (Rusia) sisteme de rachetă antiaeriene S-400. MAE turc a condamnat decizia Washingtonului și a promis măsuri de răspuns, scrie cotidianul ”Kommersant”.

”În pofida tuturor avertismentelor noastre, Turcia a continuat să achiziționeze și să testeze sisteme S-400 din Rusia. Actualele sancțiuni împotriva Autorității pentru Industria de Apărare a Turciei demonstrează că SUA respectă pe deplin CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act – lege americană privind contracararea inamicilor SUA cu ajutorul sancțiunilor, n.r.). Nu vom tolera realizarea de tranzacții importante cu industria de apărare a Rusiei”, a scris, pe Twitter, Mark Pompeo, secretarul de stat al SUA.

Pe lista neagră au intrat șeful Autorității pentru Industria de Apărare a Turciei, Ismail Demir, adjunctul acestuia, Faruk Yigit, șeful diviziei de apărare aeriană și spațială, Serhat Gentsoglu și directorul programului regional de coordonare a sistemelor de apărare aeriană, Mustafa Alper Deniz. Sancțiunile prevăd înghețarea activelor deținute de respectivii oficiali turci în SUA, precum și interdicția de intrare pe teritoriul american.

Introducerea măsurilor restrictive a fost comentată la Moscova. ”Este, fără îndoială, o nouă manifestare de atitudine arogantă față de dreptul internațional, o manifestare de măsuri coercitive ilegale și unilaterale, de care SUA se folosesc de mulți ani – de zeci de ani, deja – în dreapta și în stânga”, a declarat presei ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

Rusia a început să livreze Turciei sisteme S-400 în iulie 2019. SUA s-au opus și au cerut Ankarei să renunțe la tranzacție în favoarea sistemelor americane Patriot. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, în repetate rânduri, că Ankara nu intenționează să renunțe la sistemele rusești și că nu va cere permisiunea Washingtonului pentru testarea acestora.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093