Hot News
În Kazahstan a început producția vaccinului ”Sputnik V” împotriva Covid-19
21/12
Vaccin. Centrul ”N. Gamaleya și AstraZeneca au semnat un memorandum de colaborare (VIDEO)
22/12

Riabkov, despre declarația SUA privind ””lipsa dorinței” Rusiei de a prelungi START-3

Serghei Riabkov, vice-ministru al MAE Rus/ Foto: TASS

Moscova respinge declarația Statelor Unite potrivit căreia partea rusă nu ar fi dorit să prelungească Tratatul privind reducerea armelor ofensive strategice (START-3). Poziția Rusiei este transparentă și clară, suntem gata să ajungem la o înțelegere, pe bază de respect, dar nu să semnăm acte de capitulare, a declarat, pentru RIA Novosti, viceministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Riabkov.

Declarația vine după ce, în ajun, trimisul special al președintelui Statelor Unite, Donald Trump, pentru controlul armelor, Marshall Billingslea, a afirmat că Washingtonul ar fi propus ”de cinci ori” Moscovei, inclusiv în scris, să se întâlnească ”pentru a finaliza acordul” pentru START-3, invitație ”acceptată” de președintele Rusiei, Vladimir Putin, dar ”MAE Rus a respins” toate reuniunile.

”Noi nu am semnat și nu vom semna acte de capitulare, ori de câte ori  ni s-ar propune. Vom semna acorduri bazate pe un echilibru de interese”, a spus Riabkov, comentând declarația lui Billingslea.

El a subliniat că, din punctul de vedere al cerințelor față de Rusia, poziția SUA este unilaterală, Washingtonul nefiind dispus să ia în considerare ”acele aspecte absolut necesare și evidente a ceea ce se întâmplă și pe care noi le-am prezentat americanilor, în repetate rânduri”.

«De aceea, dacă Washingtonul va manifesta, la un moment dat, dorința de a negocia pe o bază rezonabilă, nu va trebui să fim ”convinși”. Suntem deschiși pentru orice fel de cooperare, în orice formate și în orice clipă, dar pe baza respectului reciproc, fără ultimatumuri, fără tentative de șantaj și, firește, pe baza unor compromisuri extrem de rezonabile», a explicat viceministrul Afacerilor de Externe al Rusiei.

Potrivit spuselor sale, această poziție ”rămâne o constantă, adică o componentă permanentă, un etalon” al poziției ruse, indiferent de cine se va ocupa, la Washington, de controlul armelor, cu ce intensitate se va întâmpla acest lucru și când va începe.

«Poziția rusă este cât se poate de clară, de transparentă și nu conține o agendă ascunsă. Dacă SUA sunt gata să prelungească START-3 fără vreo condiție prealabilă, bine. Dacă nu, supraviețuim și fără. În ultimă instanță, alegerea este în totalitatea de partea americană; să decidă ei înșiși, mai departe, în interiorul lor, cum le place unora să spună, ce le trebuie, când este mai bine pentru ei, dacă au nevoie, în general, de așa ceva. Iar când se vor maturiza, până la a transmite un semnal cât de cât coerent, comparativ cu cele pe care le auzim în ultimul timp, ”noi vom reveni la această temă”», a rezumat diplomatul rus.

Tratatul START-3 a fost semnat de președintele Rusiei și cel al Statelor Unite, Dmitri Medvedev și Barack Obama, în 2010, intrând în vigoare în 2011. El prevede ca fiecare dintre părți să-și reducă arsenalele nucleare astfel încât, peste șapte ani (începând din 2011) și pe mai departe, numărul însumat al armelor să nu depășească 700 de rachete balistice intercontinentale, rachete balistice pe submarine și bombardiere grele, precum și 1550 de focoase și 800 de lansatoare desfășurate și nedesfășurate. Tratatul START-3 este singurul acord în vigoare între Rusia și SUA privind reducerea armelor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874983