Hot News
Pușkov: Kuleba este arma hibridă împotriva ucrainenilor
31/12
Președintele Putin le-a adresat rușilor un mesaj de Anul Nou
01/01

Ambasada Rusiei: LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

Foto: pagina de Facebook a Ambasadei Federației Ruse în România

Serviciul de Presă al Ambasadei Federației Ruse din București le urează sincer tuturor cetățenilor români un An Nou Fericit 2021, se spune în postarea de pe pagina Ambasadei Ruse din România, pe care o preluăm și propunem atenției cititorilor noștri.

Dorim cu sinceritate ca popoarele țărilor noastre să lase în urmă vremurile sumbre ale pandemiei și să se întoarcă la o „viață normală”, liberă de numeroase restricții sanitare, cu bucuriile și necazurile sale obișnuite. Însă, pentru a obține aceasta, va trebui să muncim…

Rusia întâmpină Noul An cu o dispoziție optimistă. Sforțările SUA și ale aliaților lor cei mai apropiați de a sugruma țara noastră cu sancțiuni „cu sau fără vreun pretext”, nelegitime din punctul de vedere al dreptului internațional, rămân zădarnice.

Știința, industria și agricultura rusă răspund la acestea cu realizări modeste, dar ponderabile în domeniul dezvoltării industriale și al producției de alimente, substituirii importurilor, contracarării amenințărilor epidemice și consolidării apărării naționale. Vă prezentăm doar unele dintre cele mai remarcabile fapte.

În decembrie 2020, în Rusia, unul printre primele state din lume, a început vaccinarea in masă, voluntară și gratuită împotriva COVID-19, cu vaccinul rusesc „Sputnik V”, elaborat de Institutul ”Gamaleia”. În primul rând, această oportunitate au primit-o „grupele de risc”, în special, medicii noștri eroici. În ceea ce privește ratele naționale de infectare cu COVID și de mortalitate din cauza acestei boli (la 100 000 de locuitori) Rusia se află doar la mijloc, între locurile al 50-lea și al 60-lea, printre țările lumii (http://coronavirus.jhu.edu/data/mortality.html), cu mult mai în urmă, față de SUA, Suedia, Turcia, Brazilia, Italia, Marea Britanie, majoritatea statelor UE.

Savanții ruși au realizat și au înregistrat deja încă un vaccin anti-COVID – „EpiVacCorona”. Urmează să apară și alte preparate antivirale. Vaccinarea cu „Sputnik V” a început în Argentina, Belarus și Serbia. Vaccinul rusesc se achiziționează și există planuri de a-l produce pe teritoriul Uniunii Euro-Asiatice, Indiei, Venezuelei, Emiratelor Arabe Unite, Egiptului și al mai multor alte state.

Ne bucurăm să-i asigurăm pe prietenii noștri români de eficiența ridicată și inofensivitatea vaccinurilor rusești, în primul rând, ”Sputnik V”. Dovada cea mai bună în acest sens este lansarea unui proiect comun între cea mai mare companie farmaceutică europeană AstraZeneca și Institutul ”Gamaleia” din Rusia, menit să creeze un nou vaccin anti-COVID-19. Directorul general al „AstraZeneca”, Pascal Soriot a subliniat, cu prilejul semnării Memorandumului de colaborare, că „ar dori să recunoască încă odată inteligența savanților ruși și munca minunată a Institutului ”Gamaleia”. Și ne bucurăm foarte mult să ne unim forțele pentru a salva vieți nu numai în Rusia, ci și în întreaga lume”.

Luna decembrie ne-a dăruit o serie de realizări remarcabile în domeniul aviației și al cosmonauticii.

La 14 decembrie, a avut loc o nouă lansare în spațiu a rachetei grele „Angara -A5”, care poate transporta pe orbită navele pilotate ce urmează să fie utilizate pentru a ajunge pe Lună.

La 15 decembrie  a decolat un avion de pasageri rus МС-21, dotat, în premieră pentru perioada post-sovietică, cu cele mai noi turbopropulsoare cu o tracțiune de până la 18 tone, produse complet din componente autohtone și pe baza soluțiilor de proiectare autohtone.

La 16 decembrie, a decolat un nou avion de pasageri Il-114-300 destinat transporturilor regionale și capabil să aterizeze pe terenurile puțin amenajate și să manevreze în condiții de frig polar.

După lansarea centralei nucleare plutitoare rusești „Akademik Lomonosov”, unice în lume, la începutului anului 2020, în toamnă, a fost lansat la apă cel mai mare ”spărgător de gheață non-nuclear” „Viktor Cernomîrdin” (lungime – 147 m, lățime – 29 m). Continuă să se construiască o serie nouă de spărgătoare de gheață nucleare.

Toate acestea permit să sperăm că Ruta Mării Nordului, care leagă Europa și Estul Asiei prin acvatoriul Arcticii ruse în viitorul apropiat va deveni cea mai mare arteră de transport din lume care funcționează pe tot parcursul anului. În 2020, a fost stabilit un record pentru numărul de curse care au folosit această rută de mare perspectivă și care, în ciuda recesiunii globale pandemice, a depășit nivelul anului 2019 cu aproape 40%.

Ne-am permis să povestim toate acestea în ajunul Anului Nou, fiindcă atât mass-media românească, cât și cea occidentală în general, preferă să scrie despre Rusia „sau nimic sau rău”.

Din această cauză nu dorim să vă obosim menționând testele de succes și trecerea la dispozitivul de luptă a noilor rachete hipersonice ruse, a sistemelor laser etc. Despre acestea, totuși, opiniei publice din România i se comunică în stilul unui thriller tendențios antirus. Menționăm doar faptul că Rusia își consolidează apărarea pe teritoriul propriu național, propune Occidentului un dialog onest și egal, bazat pe respect reciproc, dar respinge limbajul  ultimativ impus de Washington și tentativele disperate ale conducerii NATO de a-și justifica dorința pasională pentru a majora cheltuielile militate (chiar în perioada pandemiei și a recesiunii!) învocând „o amenințare rusă”.

Din păcate, până acum nu am auzit niciun răspuns inteligibil și constructiv la inițiativele concrete ale diplomației ruse, menite să prevină o nouă aglomerare a continentului european cu rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune, de data aceasta, mult mai distructive, să salveze Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune privind dosarul nuclear iranian la nivelul Consiliului de Secritate al ONU în 2015, să păstreze Tratatul Cer Deschis care este recunoscut, chiar în Occident, drept măsură unică de încredere. Acest lucru este valabil și pentru diplomația românească…

Cu alte cuvinte, Noul An 2021 să ne aducă fericire nouă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875140