Hot News
Pușkov, despre blocarea rețelelor sociale ale lui Trump
09/01
Pușkov: SUA creează o ”coaliție globală a democrațiilor” împotriva Rusiei și a Chinei
10/01

Șeful GRU, despre cea mai dificilă decizie din viața lui

Ianuarie 2020. Vizita președintelui rus Vladimir Putin în Siria. La Catedrala Adormirii Maicii Domnului, din cartierul creștin al Damascului., alături de președintele sirian Bashar al-Assad, / Foto: RIA Novosti

Șeful Direcției Principale de Informații (GRU) a Statului Major General, Igor Kostiukov, a recunoscut că cel mai greu ”DA” rostit în viața sa a fost acceptul de a garanta securitatea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, în timpul vizitei pe care acesta a întreprins-o în Siria, în ianuarie anul trecut, relatează RIA Novosti.

”A fost foarte dificil. Erau multe momente neclare. Dar vreau să spun că la această misiune au lucrat foarte multe alte structuri, care au purtat, la rândul lor, responsabilitate. Totul s-a consolidat într-un singur loc, dar misiunea a fost îndeplinită și de Serviciul Federal de Pază și de alte structuri, și de partenerii noștri, partenerii și colegii sirieni”, a detaliat Kostiukov. Totuși, a adăugat el, cercul de specialiști care au participat la operațiune a fost extrem de restrâns.

Kostiukov a subliniat că serviciile speciale ”nu au avut dreptul să greșească – dar ce să greșească, nu au avut dreptul la nici cea mai mică incorectitudine”.

Amintirile lui Putin

Povestind, ulterior, despre impresiile sale, după vizita în capitala siriană, liderul rus a vorbit despre restabilirea vieții în Damasc. ”Am observat imediat că viața revine la normal. Chiar în Damasc, în centrul Damascului”, a spus Putin pentru postul de televiziune ”Rossia 1”.

Liderul rus a adăugat că în capitala Siriei încă se mențin unele restricții, puncte de control, dar  și că funcționează transportul public, s-au redeschis magazinele, restaurantele, cafenelele, iar în Centrul vechi al orașului era multă lume.

”Nu ne-am plimbat prea mult pe străzi, din cauza restricțiilor de securitate în vigoare, dar a fost un loc, unde am ieșit în stradă, am vorbit cu oamenii. Foarte prietenoase, au fost întâlniri foarte prietenoase”, a declarat Putin.

Președintele a explicat că vizita s-a desfășurat în timpul Sărbătorilor prilejuite de Crăciunul ortodox, iar delegația a vizitat o biserică creștină. În plus, Putin a decis să meargă și la Moscheea Omeiadă (Marea Moschee din Damasc, n.r.).

”De ce? Pentru că acolo se păstrează moaștele lui Ioan Botezătorul, Ioan Vestitorul. Pentru mine a fost ceva neașteptat faptul că moaștele lui Ioan Botezătorul sunt păstrate cu mare grijă în moschee și sunt venerate în lumea islamică”, a explicat liderul de la Kremlin, constatând apropierea celor două religii mondiale.

RIA menționează că Putin s-a aflat la Damasc în ianuarie anul trecut. De la aeroport, șeful statului rus a mers la punctul de comandă al forțelor ruse din Siria, unde a fost întâmpinat de președintele țării gazdă, Bashar al-Assad. După discuții, cei doi lideri s-au plimbat pe străzile capitalei siriene. Pe lângă Marea Moschee, Putin a vizitat, de asemenea, Catedrala Adormirii Maicii Domnului, din cartierul creștin al Damascului.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2896299