Hot News
Putin a participat la scăldatul Epifaniei
19/01
Dmitri Peskov
”Să afirmi că cineva se teme de altcineva, este o prostie crasă”. Kremlinul, despre arestarea lui Aleksei Navalnîi
20/01

Cum se ternimă puzzle-ul american?

Aproximativ 25.000 de membri ai Gărzii Naţionale au fost desfăşuraţi în capitala federală a SUA/ Foto: interpressnews.ge

Peste chiar o oră după învestirea în funcție a lui Joe Biden, Senatul ar putea să se adune într-o ședință, pentru a declanșa procedura de impeachment împotriva lui Trump, adică, în acel moment, deja fostul președinte. Susținătorii lui Trump, la rândul lor, intenționează să răspundă acesteia, chiar a două zi, cu o procedură de destituire împotriva lui Biden! – spune în comentariul său postul RBK TV. Însăși ceremonia de inaugurare a lui Biden, care include participarea cântărețelor Lady Gaga și Jennifer Lopez, este sub semnul amenințării, își sperie cititorii The Washington Post. Orașul se află într-o stare de asediu. În centru, sunt ridicate ziduri cu sârma ghimpată pe deasupra.

În același timp, prind avânt scandalurile din jurul mass-media și al rețelelor sociale. Cunoscutul prezentator TV Don Lemon, într-o emisiune în direct, a egalat cei 74 de milioane de americani care au votat pentru Trump cu teroriștii și cu naziștii. Și utilizatorii Twitter se întreabă de ce democratei Nancy Pelosi i se permite să facă niște lucruri pe rețelele sociale, pe care Trump nu are dreptul să le facă. Twitter nu a reacționat niciodată la postarea acesteia, de acum trei ani, în care a spus că alegerile pe care le-a câștigat Trump au fost furate de la democrați. În timp ce fiecare astfel de tweet al Președintelui încă în funcție a fost marcat ca fiind necorespunzător realității. Twitter și Facebook au pierdut deja 50 de miliarde de dolari din cauza cenzurii și blocării conturilor lui Trump, dar corporațiilor nu par să le pese de pierderile reputaționale și financiare.

Ca răspuns la procedura de destituire a lui Trump, cei mai fervenți susținători din Congres ai acestuia vor să aplice aceeași procedură împotriva lui Biden. La 21 ianuarie, a doua zi după învestirea în funcție a celui din urmă, ei vor să-l acuze pe noul președinte al SUA de afaceri de culise cu companiile energetice ucrainene și chineze. În calitate de vicepreședinte al administrației lui Obama, Joe Biden a coordonat relațiile cu Ucraina și cu China. S-a întâmplat ca, în ambele țări, în același timp, fiul său, Hunter, să aibă un mare succes în afacerile sale. Înainte de alegeri, democrații au reușit să stingă acest scandal. Aproape întreaga presă americană l-a ignorat, iar Facebook-ul și Twitter-ul ștergeau toate informațiile privind această poveste. A fost o adevărată conspirație a tăcerii, o cenzură digitală liberală care, după cum cred republicanii, l-a ajutat pe Biden să câștige alegerile. În schimb, nimeni nu a fost pedepsit pentru faptul că stângiștii, prin Facebook și Twitter, au ațâțat, timp de un an întreg, mișcările de protest. Trump a fost deconectat de pe toate rețelele de socializare, folosindu-se tehnologia bine pusă la punct, doar în urma unui singur discurs. Susținătorii republicanilor vorbesc despre ghetoul digital din America: de acum înainte, giganții de pe Internet decid cine și ce pot spune și cine nu. Și chiar Președintele celei mai influente țări din lume nu poate face nimic în acest sens. Jack Dorsey, șeful rețelei Twitter, primul care l-a privat pe Donald Trump posibilitatea de a lua cuvântul, recunoaște că aceasta este un precedent periculos, deși insistă că compania sa are dreptate în acest caz: ”Cred că a fost o decizie corectă pentru Twitter. Dar astfel de măsuri, desigur, limitează dialogul. Acest lucru ne separă și creează un precedent pe care îl consider periculos: aceasta este puterea pe care o persoană sau o corporație o are asupra dialogului public.” Este adevărat, se pare că și remușcările slabe ale lui Dorsey sunt doar un joc pentru public. Astăzi, a apărut pe rețea un videoclip în care șeful Twitter-ului le promite angajaților săi o adevărată cruciadă pe internet împotriva dreptei.

Jack DORSEY, șeful corporației Twitter: ”În acest moment, ne concentrăm pe un singur cont. Dar va depăși un singur cont și va dura mai mult de o zi sau o săptămână sau două săptămâni. Va dura mult după învestire”.

Reiese că, dacă opiniile tale nu coincid cu punctele de vedere ale aceluiași Dorsey sau cu cele ale lui Mark Zuckerberg, atunci tu, la fel ca și Trump, poți fi ușor deconectat de la rețele. O astfel de libertate de exprimare! Politicienii europeni sunt atenți la interdicțiile americane. În Polonia, se pregătește un proiect de lege conform căruia rețelele de socializare nu pot, ele însele, fără proces și anchetă, să interzică oricui să vorbească, dacă acest lucru nu încalcă legile. Și vor să propună introducerea unor astfel de măsuri în întreaga Uniune Europeană. Austria este deja pregătită să sprijine inițiativa.

Caroline EDTSTADLER, ministru pentru Uniunea Europeană și Constituția Austriei: ”Nu se poate admite ca rețelele sociale și platformele de internet să aibă voie să decidă singure cine are dreptul să-și exprime propria opinie. Democrația trăiește doar datorită diferențelor de opinie și a libertății de a le exprima sau de a le critica. Iar dacă astfel de decizii trebuie luate în principiu, acestea trebuie să fie clare, transparente și coerente. Și nu contează pe cine privesc”.

Expulzarea lui Trump de pe Facebook și Twitter, însă, a costat aceste companii un bănuț destul de mare. Datorită interdicției și reacției negative la aceasta și – ca rezultat – a refluxului în masă a publicului (cei de dreapta au plecat spre alte platforme), cele mai mari rețele sociale au pierdut aproximativ 51 de miliarde de dolari.

 

 

2 Comments

  1. Scopul aparent al acuzării și condamnării unui fost președinte al SUA ar fi acela de a împiedica persoana respectivă să ocupe din nou funcția – alături de umilința maximă, aceea a unui criminal condamnat. Cu un Senat american divizat, dacă Trump este acuzat ca președinte sau eventual din poziția de cetățean privat, condamnarea sa pare extrem de puțin posibilă, teoretic. Pentru că azi se pregătește să preia funcția celălalt. Dacă ar fi să-l pună sub acuzare după expirarea mandatului, Senatul riscă să treacă un rubicon, acela de la mult-trâmbițatul stat de drept la ceea ce se numește tiranie pură. N-ar reprezenta o știre de senzație, pentru că oamenii s-au lămurit de multă vreme în ce constau „democrația și statul de drept” la „indispensabilii” planetei: războaie cu caracter ”umanitar”, lovituri de stat, tehnici PSYOPS aplicate guvernelor care nu se supun, șantaje, operațiuni false flag și lista continuă.
    Cât despre blocarea conturilor lui Trump pe platformele sociale poate fi preludiul restricționării liberei exprimări – cenzură flagrantă cu scop de a reduce la tăcere opinii care nu sunt conforme cu narațiunea oficială. Practic, s-a produs încălcarea Constituției SUA, ceea ce reprezintă o infracțiune, doar că răspunderea în fața legii nu are loc niciodată atunci când se urmărește agenda diabolică a Washingtonului. Vocile independente vor fi incriminate să spună adevărul despre problemele vitale din societatea americană. Faptul că, majoritatea republicanilor au aderat la acceptarea tranziției ilegale a puterii de la Trump la Biden, este un semn de rău augur pentru ceea ce ar putea veni într-un viitor nu foarte îndepărtat. Modul în care a fost tratat președintele SUA poate fi urmat de acțiuni similare împotriva tuturor. Se află în plină desfășurare un complot diabolic al statului profund pentru abolirea unei societăți deschise, libere și corecte, conform statului de drept. Numai că americanii nu mai au demult un stat constituțional (de drept), în care exercitarea puterii guvernamentale să fie constrânsă de lege. Ei doar s-au comportat precum lupii moraliști și-au practicat dubla măsură în fața altora creduli și naivi. Big Media funcționează ca agenți de presă doar pentru avere, putere și interese privilegiate. Guvernarea despotică devine noua normalitate în cea mai ”democrată” țară din lume. Bine ar fi să n-o mai „exporte”, la democrație mă refer, să rămână și s-o păstreze la ei!!!

  2. Turcanu spune:

    Ce ne-au adus americani ? In afara de un scut anti-rachetă nimic nou doar faptul ca acum avem statutul de colonie nimic bun .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091