Hot News
Ungaria a înregistrat vaccinul rusesc anti-Covid, ”Sputnik V”
21/01
”Revenirea în liga superioară”. Ce spun occidentalii despre vaccinul rusesc
22/01

Evenimentele din 2008: CEDO a respins acuzațiile Ceorgiei la adresa Rusiei

Sediul CEDO de la Strasbourg/ Foto: RIA Novosti

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a declarat ca nefondate acuzațiile Georgiei la adresa Rusiei în legătură cu evenimentele din Osetia de Sud și Abhazia, din august 2008, a anunțat Ministerul Justiției al Rusiei, informează RT.ru.

”La sfârșitul celor 12 ani de analiză a dosarului, CEDO a ajuns la concluzia că Rusia nu poate fi trasă la răspundere în temeiul Convenției privind drepturile omului și a libertăților fundamentale pentru incidentele petrecute în timpul respingerii de către militarii ruși a atacului armatei georgiene asupra contingentului de menținere a păcii și a populației civile, din perioada 8-12 august 2008”, se precizează în comunicatul de presă.

În plus, CEDO nu a susținut acuzațiile părții georgiene în legătură cu o presupusă invazie a militarilor ruși pe teritoriul Osetiei de Sud din data de 7 august 2008, înainte de atacul militarilor georgieni asupra orașului Țhinval.

Împuternicitul Rusiei la CEDO, viceministrul Justiției, Mihail Galperin, a adăugat că, de asemenea, Curtea Europeană nu a identificat cazuri de încălcări, de către militarii ruși, ale drepturilor populației civile, în timpul evenimentelor indicate.

În același timp, Ministerul de Justiție al Rusiei nu a fost de acord cu o serie de concluzii ale CEDO, inclusiv referitoare la responsabilitatea atribuită părții ruse pentru incidentele care au avut loc pe teritoriul Osetiei de Sud și Abhaziei după 12 august 2008.

În hotărârea Curții nu se regăsește vreo decizie privind acordarea de despăgubiri în cadrul plângerii ”Georgia împotriva Rusiei (II)”, problema fiind lăsată pentru o analiză ulterioară.

În august 2018, Georgia a dat Rusia în judecată la CEDO.

În noaptea de 7 spre 8 august 2008, Georgia a supus unui atac de artilerie capitala Osetiei de Sud, Țhinval, în încercarea de a prelua controlul asupra republicii. În decurs de câteva zile, formațiunile militare din Osetia de Sud, împreună cu forțele ruse deplasate în regiune, în cadrul unei operațiuni de menținere a păcii menită să impună Georgiei să accepte pacea, au determinat retragerea trupelor Georgiei de pe teritoriul Osetiei de Sud.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875103