Hot News
Evenimentele din 2008: CEDO a respins acuzațiile Ceorgiei la adresa Rusiei
22/01
Republica Moldova. Curtea Constituțională: statutul special al limbii ruse, ilegal
22/01

”Revenirea în liga superioară”. Ce spun occidentalii despre vaccinul rusesc

Foto: russian.cgtn.ru

Occidentul este uluit că Rusia a dezvoltat un vaccin eficace împotriva Covid-19, a declarat Federiсo Cuxo, membru al Comitetului Executiv al Federației Mondiale a Jurnaliștilor pe Știință. El crede că prejudecățile împiedică țările occidentale să conștientizeze faptul că ”Rusia revine în liga superioară a farmaceuticii”, relatează agenția Rambler.ru.

Dezvoltarea de către Rusia a vaccinului ”Sputnik V” împotriva noului coronavirus este efectul unei istorii bogate în descoperiri științifice realizate de cercetătorii ruși, subliniază ediția în limba spaniolă a publicației franceze ”Le Monde Diplomatique” într-un articol semnat de Federico Cuxo.

Dar, precizează autorul materialului, din cauza diferențelor de limbă, a celor culturale și politice, majoritatea inițiativelor venite din Rusia au fost privite cu suspiciune în Occidentul care, acum, este uluit de vestea creării preparatului ”Sputnik V”.

«Totuși, pe lângă aceste prejudecăți și mișcări geopolitice, există o istorie și există fapte. Astfel, Centrul Național ”N. Gamaleia” de Cercetare în Epidemiologie și Microbiologie lucrează încă din 1980 cu adenovirusuri, un tip de virus deosebit, pe care se bazează vaccinul ”Sputnik V”», amintește Federico Cuxo, menționând că acest institut științific, cu sediul la Moscova, a dezvoltat deja vaccinuri împotriva virusului Ebola și a coronavirusului MERS (sindrom respirator din Orientul Mijlociu, n.r.).

Rusia, continuă jurnalistul, a demonstrat că este capabilă să dezvolte independent un medicament care ar fi putut stopa pandemia. ”Acest lucru simbolizează revenirea Rusiei în liga superioară a farmaceuticii”, îl citează Cuxo pe diplomatul Jean de Gliniasty, de la Institutul francez pentru Relații Internaționale și Strategice.

În material se menționează, de asemenea, că vaccinul ”Sputnik V” este distribuit în întreaga lume, urmând să fie administrat în Rusia, Argentina, Republica Belarus, Serbia, Ungaria, Venezuela, Bolivia și EAU. ”Poate că, așa cum s-a întâmplat cu vaccinul americano-sovietic împotriva poliomielitei, peste 50 de ani nimeni nu-și va aminti de aceste suspiciuni (ale Occidentului împotriva a tot ceea ce este rusesc), mai degrabă politice, decât științifice”, a concluzionat autorul.

De menționat că, pe lângă țările enumerate mai sus, preparatul ”Sputnik V” a fost înregistrat, la 15 ianuarie, și de ministerul Sănătății din Paraguay, potrivit Fondului pentru Investiții Directe al Rusiei (RFPI). Organizația a adăugat, într-o declarație pentru RIA Novosti, că procedura de înregistrate s-a făcut în regim de urgență, fără efectuarea unor studii clinice suplimentare pe teritoriul țării.

Directorul general al RFPI, Kirill Dmitriev, a arătat că înregistrarea în Paraguay a vaccinului ”Sputnik V” demonstrează creșterea interesului țărilor Americii Latine pentru ”vaccinul rusesc, sigur și eficace”. «Ne așteptăm ca, în următoarea perioadă de timp, ”Sputnik V” să primească aprobare și într-o serie de alte state din regiune și suntem pregătiți să extindem parteneriatul pentru lupta comună împotriva coronavirusului», a adăugat omul de afaceri.

Centrul ”N. Gamaleia” a fost, de asemenea, contactat de reprezentanți ai Ministerului de Externe al Chile, care au discutat, în cadrul unei întâlniri la distanță, despre ”Sputnik V”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ambasadei Rusiei la Santiago de Chile, Denis Vinokurov. Potrivit acestuia, întâlnirea a avut drept «scop ajungerea la un acord care să permită transmiterea de informații referitoare la rezultatele vaccinului ”Sputnik V” către oamenii de știință chilieni».

În plus, RFPI și gigantul farmaceutic brazilian Uniao Quimica au convenit ca în Brazilia să fie livrate 10 milioane doze de vaccin ”Sputnik V”.

Între timp, directoarea Roszdravnadzor (Serviciul de Monitorizare a Sănătății Populației, n.r.), Alla Samoilova, a ținut să informeze că nu există nici un fel de obstacole pentru intrarea pe piața rusă a unor vaccinuri de producție străină. ”Dacă vor fi sau nu la noi vaccinuri din import, firește că pot fi. Dar pot apărea numai după ce vor fi înregistrate”, a adăugat oficialul rus.

În acest context, directorul Centrului ”N. Gamaleia”, Aleksandr Ghințburg, nu a exclus posibilitatea dezvoltării unui vaccin împotriva coronavirusului cu o singură componentă. Potrivit explicațiilor sale, la dezvoltarea unui astfel de vaccin va fi asigurată o protecție pe termen lung a organismului uman împotriva virusului SARS-CoV-2. ”Trebuie ca vaccinul să ofere imunitate pentru cel puțin doi ani, nu pentru câteva luni”, a afirmat omul de știință, recunoscând că, în prezent, nu există abordări clare pentru a realiza un vaccin cu o singură componentă și care să ofere câțiva ani de protecție împotriva coronavirusului.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875077