Hot News
Corneliu Vlad: Optimism prudent în relațiile ruso-germane
03/02
Cum sunt tratați protestarii în Occident. MAE rus a trimis filmulețe la UE (VIDEO)
04/02

Kosaciov: Washingtonul are nevoie de tabloul ”agresiunii ruse”

Senatorul Konstantin Kosaciov/ Foto: RIA Novosti

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a promis Ucrainei, într-o discuție telefonică purtată cu omologul său de la Kiev, Dmitri Kuleba, un susținut sprijin economic și militar din partea Statelor Unite.

Dar nu e nimic nou, având în vedere rolul atribuit de Washington noului său ”avanpost” din spațiul post-sovietic – acela de a întreține o stare de tensiune la granițele ruse, dar și mitul despre ”agresiunea rusească”, a comentat senatorul rus Konstantin Kosaciov, într-o postare pe Facebook, preluată de ”Rossiiskaia gazeta”.

Totuși, Secretarul de Stat nu a subliniat întâmplător puternicul sprijin bipartinic acordat Ucrainei de Statele Unite, el punctând, astfel, continuitatea acestei politici stabilite, în mare parte, nu la Casa Albă, ci la Capitoliu. În același timp, această recunoaștere mai dezvăluie ceva și anume că, de fapt, Blinken nu dispune de un spațiu de manevră chiar atât de mare. De aceea, când, la sfârșitul discuției cu colegul american, ministrul ucrainean a proclamat fericit ”o nouă zi” în relațiile celor două țări, el a cam exagerat: nu s-a spus absolut nimic nou, care să iasă din cadrul asigurărilor banale legate de disponibilitatea de a ajuta Kievul, atâta timp cât ”luptă cu Rusia”, omorându-și, de fapt, propriii cetățeni în Donbass. Washingtonul are nevoie de tabloul ”agresiunii rusești”, iar autoritățile ucrainene sunt obligate să-l arate, cu sau fără motiv.

Dar dacă vor apărea rugăminți pentru un ajutor mai serios, pentru astfel de cazuri, Secretarul de Stat îi amintește, imediat, interlocutorului, despre importanța de a progresa în lupta împotriva corupției și în realizarea reformelor economice. Adică totul va depinde de cât de ascultătoare se vor dovedi autoritățile ucrainene în aplicarea propriei lor politici interne. Amintesc cum înțelege președintele Joe Biden lupta împotriva corupției în Ucraina. La un moment dat, mass-media a citat cuvintele lui lăudăroase despre cum, când încă mai era vicepreședinte al SUA, le-a dat un ultimatum autorităților, de atunci, de la Kiev: ”nu primiți miliardul de dolari. Plec peste șase ore, iar dacă, până atunci, procurorul vostru general nu va fi demis, nu veți primi banii. Și iată că nemernicul a fost destituit. Iar în locul lui, a fost pusă persoana care era, atunci, de încredere”. Iar acum, când Blinken îi spune lui Kuleba că SUA ”acordă o atenție prioritară suveranității… Ucrainei”, sună chiar comic.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874997