Hot News
Josep Borrel speră că vaccinul ”Sputnik V” va fi certificat în UE
06/02
Rusia a expulzat trei diplomați europeni
06/02

Șeful diplomației UE a evaluat posibilitatea de noi sancțiuni împotriva Rusiei

5 februarie. Moscova. Josep Borrel și Serghei Lavrov/ Foto: MAE Rus/ AP

Josep Borrel a declarat că, deocamdată, nici una dintre țările membre UE nu a venit cu propuneri pentru noi restricții împotriva Rusiei, dar că această chestiune va fi ridicată la întâlnirea șefilor de diplomații din UE. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că UE nu este un partener de încredere, scrie RBK.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri internaționale, Josep Borrel, a cerut, în cadrul convorbirilor cu șeful MAE Rus, Serghei Lavrov, eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi și a demonstranților reținuți, precum și efectuarea unei anchete legate de otrăvirea bloggerului. ”I-am comunicat domnului Lavrov profunda îngrijorare și i-am cerut, din nou, să-l elibereze pe domnul Navalnîi și să efectueze o anchetă imparțială privind otrăvirea lui”, a spus șeful diplomației europene. ”Respectăm dreptul Rusiei la suveranitate, dar trebuie să amintim, totuși, că ea are legătură cu obligația de a respecta principiul supremației legii și drepturile omului”.

În același timp, Borrel a arătat că, în prezent, nici o țară din UE nu a formulat propuneri concrete referitoare la introducerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, din cauza deciziei instanței de judecată de a-i preschimba lui Navalnîi pedeapsa cu suspendare în una cu executare. Potrivit spuselor sale, următorii pași pe care îi va întreprinde UE, inclusiv posibilitatea introducerii de noi sancțiuni, vor fi analizați la întâlnirea miniștrilor de Externe ai UE, de la sfârșitul lunii februarie și la o conferință de bilanț din martie, la care vor participa liderii UE și unde se va vorbi despre relațiile cu Rusia.

La rândul său, Lavrov a cerut Germaniei să pună la dispoziție rezultatele expertizei ce confirmă otrăvirea lui Navalnîi. ”La numeroasele noastre demersuri de a obține niște rezultate ale acestor analize, nu ne-au răspuns nici Germania, nici Franța, nici Suedia, nici secretariatul tehnic al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, devenit atât de ascultător și manevrabil”, a declarat Lavrov.

În același timp, el a apreciat că UE nu este un partener de nădejde din cauza sancțiunilor și acuzațiilor unilaterale. ”Ne-am obișnuit cu faptul că UE recurge tot mai des la restricții unilaterale, care nu au bază legală. Ne clădim viața pornind de la faptul că UE nu este un partener de nădejde – în orice caz, în această etapă”, a spus Lavrov, întrebat în legătură cu eventualitatea ca Bruxellesul să decidă alte sancțiuni împotriva Rusiei, din cauza lui Navalnîi.

De asemenea, Lavrov a acuzat mass-media occidentale de o prezentare părtinitoare a protestelor din Rusia. Potrivit șefului MAE Rus, în videoclipurile publicate de aceste mijloace de informare în masă sunt surprinse numai acțiunile poliției, deși mulți protestatari își permit o atitudine agresivă față de forțele de ordine. În plus, Lavrov a anunțat că a trimis reprezentanților Suediei și UE imagini unde se vede cum polițiști din țările occidentale își permit o atitudine dură față de protestatari. Potrivit spuselor sale, printre materialele selectate se regăsește un episod când un jeep al poliției americane ”trece cu roțile peste trupurile demonstranților întinși pe jos”. ”Dacă suntem chiar atât de preocupați de drepturile omului, de atitudinea afișată față de protestatari, trebuie să ne uităm și la aceste imagini pe care le-am transmis colegilor noștri suedezi și la Bruxelles, în ajunul vizitei domnului Borrel”, a spus Lavrov.

Borrel a declarat că problema comportamentului brutal față de protestatari nu este doar o problemă a Rusiei, iar UE condamnă asemenea acțiuni, inclusiv când sunt comise în SUA. În același timp, Lavrov și Borrel și-au exprimat speranța în legătură cu dezvoltarea relațiilor bilaterale, având în vedere existența unor teme importante pentru colaborare și pentru legături economice strânse. După cum a amintit Borrel, UE este principalul partener de investiții și comercial al Rusiei, iar părțile sunt în stare să poarte un dialog mai consistent în domenii precum sănătatea, lupta împotriva coronavirusului și cultura. Lavrov a subliniat importanță cooperării pe linia luptei împotriva terorismului și a traficului de narcotice. ”Contradicții rămân, desigur, deși ar fi bine să le reducem. Dar rămânem vecini și purtăm împreună responsabilitatea pentru menținerea stabilității pe continentul nostru comun, European, Eurasiatic”, a subliniat Lavrov.

Borrel a arătat că UE este gata să colaboreze cu Rusia în problema livrărilor de vaccin rusesc ”Sputnik V”. Potrivit diplomatului, a fost fascinat de raportul revistei științifice ”The Lancet” despre eficacitatea ridicată a vaccinului rusesc. Lavrov a declarat că Rusia este, deja, în negocieri cu țările europene în privința achiziționării și fabricării de vaccin ”Sputnik V”. În acest context, el a arătat că, anterior, unii au criticat, în Occident, modul în care Moscova a abordat problema dezvoltării unui vaccin și chiar au afirmat că ”rușii se grăbesc, pentru a mai stinge din tensiunile geopolitice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875085