Hot News
Vladimir Putin: Occidentul pregătește provocări împotriva Rusiei
24/02
Vaccinul rusesc ”Sputnik V”, înregistrat în Egipt
25/02

Lavrov: Occidentul vrea să folosească pandemia pentru a pedepsi țările ”incomode”

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Federației Ruse/ Foto: RIA Novosti

Pandemia de coronavirus și recesiunea economiei mondiale, provocate de răspândirea virusului, reclamă consolidarea eforturilor, dar o serie de state occidentale ignoră acest lucru, continuând să folosească metode ilegitime de șantaj și presiune, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, estimând că Occidentul încearcă să folosească pandemia pentru a pedepsi ”guvernele incomode”, relatează agenția Interfax.

”Covid-19 a cauzat pagube semnificative fundamentelor sociale și economice ale statelor și drepturilor corespunzătoare ale cetățenilor. A fost pus în pericol esențialul – dreptul la viață. Recesiunea economiei mondiale, ca urmare a pandemiei, a condus la o creștere semnificativă a șomajului și a sporit insecuritatea socială. Se adâncește inegalitatea în dezvoltarea anumitor state și regiuni”, a declarat Lavrov, într-un mesaj video adresat pe segmentul de nivel înalt al celei de-a 46-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

El a subliniat: ”Crește inegalitatea în interiorul anumitor țări, inclusiv a celor ce aparțin așa-numitului miliard de aur. Sunt exact problemele pe care noi trebuie să ne concentrăm astăzi și să căutăm, împreună, căi pentru rezolvarea lor, cu implicarea inclusiv a potențialului Consiliului ONU pentru drepturile omului”.

”Din păcate, în pofida pandemiei și a necesității evidente de consolidare a eforturilor, o serie de state, în continuare, nu au de gând să-și revizuiască linia lor egoistă, să renunțe la abordările de forță, la metodele ilegitime de șantaj și presiune. Au fost ignorate apelurile Secretarului general al ONU și ale Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului de a stopa sancțiunile unilaterale în privința furnizării de alimente, medicamente și aparatură necesare luptei împotriva virusului și, implicit, a tranzacțiilor financiare aferente”, a continuat Lavrov.

Șeful diplomației ruse a reamintit de inițiativa președintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind crearea, în comerțul internațional, a unor ”coridoare verzi”, eliberate de sancțiuni și alte bariere artificiale. ”Capitalele occidentale continuă ,cu încăpățânare, să nu observe influența distructivă a restricțiilor ilegale asupra exercitării drepturilor omului. Vedem aici nu doar o politizare a chestiunilor umanitare, dar și dorința de a folosi pandemia pentru pedepsirea așa-numitelor guverne incomode”, a spus Lavrov.

Intoleranță și cenzură

”Cei care au învățat lumea, de-a lungul deceniilor, cu privire la libertatea de exprimare, a continuat Lavrov, demonstrează o intoleranță față la punctele de vedere alternative. În mai multe țări, se urmărește stabilirea cenzurii politice și restricționarea accesului la informații, încălcându-se angajamentele din cadrul ONU, OSCE și CE. Închiderea recentă a canalelor TV în limba rusă din Ucraina și din Țările Baltice, perchezițiile jurnaliștilor și expulzarea lor din țară sunt exemple vii în acest sens.

Există o îngrijorare tot mai mare cu privire la politicile netransparente ale platformelor de socializare, care interzic sau cenzurează, după  bunul plac, conținutul utilizatorilor, manipulând în mod deschis opinia publică. În acest sens,  sarcina de a elabora reguli de reglementare a rețelelor sociale la nivel național și internațional, pentru a preveni astfel de abuzuri, este de o importanță majoră. Guvernele care s-au angajat să asigure accesul liber la informație pentru toți cetățenii trebuie să dovedească capacitatea lor de a aplica în practică aceste angajamente și nu să se ascundă în spatele regulilor corporatiste ale afacerilor private.”

Încălcările drepturilor omului în Ucraina și în Țările Baltice sunt trecute sub tăcere

”Pandemia a condus la agravarea unor probleme mai vechi, precum rasismul și xenofobia, discriminarea minorităților naționale și religioase”, a subliniat ministrul rus de Externe. “Demonstrațiile în masă din Statele Unite și Europa au scos la iveală inegalitatea sistemică care persistă în aceste țări și au confirmat, de asemenea, pericolul atitudinii de indulgență față de ideologiile extremiste”.

Serghei Lavrov a insistat, în mod deosebit, pentru problema îngrijorător de mare și în  creștere a discriminării împotriva populației de limbă rusă din țările baltice și din Ucraina, în special în ceea ce privește exercitarea drepturilor lingvistice și educaționale. ”Regretăm faptul că Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU și procedurile sale speciale, a spus diplomatul, trec sub tăcere încălcările flagrante ale drepturilor a milioane de oameni. Este inacceptabil faptul că protecția limbii de stat este însoțită de represalii împotriva minorităților naționale”.

În continuare, șeful diplomației ruse a spus că «din septembrie 2020, în Ucraina, în conformitate cu legile privind educația, limba de stat și învățământul secundar general, a început procesul de scoatere a limbilor minorităților naționale din sferele publice și educaționale. Dar chiar și aici, în comparație cu limbile altor minorități naționale, limba rusă, care a fost și este maternă, în funcție de diferite estimări, pentru 30-50% din populația întregii țări, a fost supusă unei discriminări suplimentare, deoarece autoritățile ucrainene au prevăzut un tratament preferențial separat pentru limbile țărilor UE. Ca urmare, oportunitățile de urmare a învățământului secundar în limba rusă, în Ucraina, au scăzut cu peste 80%. Mai mult, la 16 ianuarie anul acesta, a intrat în vigoare următoarea normă a odioasei legi a Ucrainei “Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”. În conformitate cu acesta, toți furnizorii de servicii, indiferent de forma lor de proprietate, trebuie să deservească consumatorii și să furnizeze informații despre bunuri numai în limba ucraineană. Autoritățile ucrainene au făcut un alt pas pentru a elimina multilingvismul și multiculturalismul din țara lor».

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093