Hot News
O serie de publicații ruse sunt controlate de Foreign Office-ul britanic
10/03
UE vrea să includă în pașapoartele Covid vaccinurile rusesc și chinezesc
11/03

Centrala nucleară ”Akkuyu”. Putin și Erdogan au lansat construcția celui de-al treilea bloc energetic

Foto: RIA Novosti

Președintele Rusiei și cel al Turciei, Vladimir Putin și Recep Tayyiip Erdogan, au dat startul construcției celui de-al treilea bloc energetic al centralei electrice nucleare ”Akkuyu”, din provincia turcă Mersin. Ceremonia s-a desfășurat în regim de videoconferință, a anunțat agenția RIA Novosti.

”Aș dori să-mi exprim mulțumirea pentru faptul că eforturile coordonate ale specialiștilor ruși și turci – ingineri, experți în tehnologia nucleară, muncitori – fac posibil ca centrala nucleară să fie construită în conformitate cu graficul convenit”, a declarat liderul rus.

Potrivit spuselor sale, proiectul va contribui substanțial la consolidarea securității energetice a Turciei, va furniza consumatorilor din Turcia energie electrică ieftină și ecologică.

Putin a adăugat că nici pandemia de coronavirus nu a împiedicat construirea centralei electrice.

La rândul său, Erdogan a anunțat că lucrările de construcție a ultimului bloc energetic au fost planificate pentru anul 2022.

Rusia și Turcia au convenit construirea și exploatarea centralei nucleare de pe platforma ”Akkuyu” în anul 2010. Unitatea se construiește după o schemă de concesiune, când partea rusă este, în același timp, constructor și proprietar al unui obiectiv din străinătate.

După cum reiese din convorbirile celor doi lideri care au avut loc cu ocazia lansării celui de-al treilea bloc energetic, părțile au convenit privind întâlnirea Putin-Erdogan care va avea loc în viitorul apropiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875057