Hot News
Un ”burghiu” pentru tancuri: Forțele Armate ale Rusiei vor primi o bombă de aviație ”invizibilă”
10/05
Putin și-a făcut test pentru anticorpi. Care este rezultatul
11/05

Exploziile de la Vrbetica. Cehia vrea despăgubiri. Răspunsul senatorului rus Djabarov

Praga/ Foto: ura.ru

Rusia nu intenționează să plătească pentru acuzațiile absurde ale Cehiei, a declarat pentru RIA Novosti prim adjunctul șefului Comitetului internațional al Consiliului Federației, generalul FSB în retragere, Vladimir Djabarov.

RIA amintește că autoritățile Cehiei intenționează să recupereze de la Rusia nu mai puțin de un miliard de coroane (în jur de 47 milioane de dolari), drept despăgubiri pentru consecințele exploziilor de la depozitele militare, din 2014.

”Nici ei nu mai știu ce să inventeze. De unde și până unde ar trebui noi să plătim ceva? Nu a existat nici o anchetă, nu au fost stabilite toate faptele. Nimeni nu le va plăti nimic; este absurd”, a declarat senatorul.

El a adăugat că premierul Cehiei a întrecut măsura propunând țărilor europene să expulzeze diplomați ruși. În opinia senatorului, o astfel de politică este exact jocul premierului, care ”dorește foarte mult să placă americanilor”.

În același timp, Djabarov a subliniat relațiile bune dintre poporul Rusiei și cel al Cehiei.

Rusia ar putea depune o cerere reconvențională ca răspuns la cererea Cehiei ca Moscova să plătească despăgubiri pentru exploziile de la acele depozite de muniții, a apreciat, la rândul său, politologul Evgheni Satanovski, amintind că Cehia are datorii față de Federația Rusă încă din perioada Primului Război Mondial.

”Multă baftă, dragi cehi! Reiese că aproape am ajuns să vă datorăm vouă un miliard de coroane (…) Și cum te poți opune la așa ceva? Poate numai printr-o cerere reconvențională. Greu de crezut să o să-i placă Pragăi, dar nu noi am început acest joc; așa că, se va termina, nu în jumătatea noastră de teren”, a scris Satanovski pe canalul său de pe rețeaua Telegram. Politologul este convins că, prin pretențiile sale, Cehia se îngroapă singură, iar Statele Unite vor fi cele care vor avea de câștigat din situația creată.

Analistul a amintit că, în timpul războaielor mondiale, Cehia a fost împotriva Rusiei. ”A fost Cehia împotriva noastră, în ambele războaie mondiale? În Primul, ca atelier de arme și tehnică militară al Imperiului Austro-Ungar, iar în al Doilea, ca atelier al celui de-al Treilea Reich. Avem dreptul să le prezentăm nota de plată? Și încă ce notă de plată!”, este de părere Satanovski. El a mai subliniat că, în timpul Războiului Civil din Rusia, Corpul cehoslovac a ”jefuit întreaga rezervă de aur a Imperiului Rus” (inclusiv Tezaurul Românesc sau măcar o parte din el, adăugăm și noi – n.r.).

La mijlocul lunii aprilie, Praga a acuzat serviciile speciale ale Rusiei de organizarea exploziilor de la depozitul de muniții de la Vrbetica, în urma cărora au murit doi oameni. Kremlinul a catalogat aceste acuzații drept scandaloase și nefondate. Cehia a expulzat 18 diplomați ruși, iar Rusia – 20 de diplomați cehi. În semn de solidaritate cu Praga, diplomați ruși au fost expulzați și de alte câteva țări europene – Slovacia, Lituania, Letonia și Estonia.

MAE Rus a declarat că expulzarea diplomaților și sancțiunile unilaterale au devenit ”instrumente neadecvate” pentru o serie de state. Potrivit reprezentantului oficial al ministerului, Maria Zaharova, sunt jocuri politice murdare, ce distrug țesătura relațiilor internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2898907