Hot News
Alexander Rahr: De ce UE refuză să susțină atacul Cehiei împotriva Rusiei
17/05
MAE Rus: Consiliul Europei a devenit ”o arenă a confruntărilor”
17/05

O actriță și un regizor pleacă în cosmos pentru a filma ”Provocarea”

Actrița Iulia Peresild, directorul general al postului TV Pervîi kanal, Konstantin Ernst și regizorul Klim Șipenko/ Foto: filmz.ru

Decizia a fost luată în urma rezultatelor unui concurs de creație și a unui minuțios control medical. Echipajul principal va fi format din actrița Iulia Peresild și regizonul Klim Șipenko, ca rezerve fiind selectați artista Aliona Mordovina și operatorul Aleksei Dudin.

Echipajul va pleca spre Stația Spațială Internațională pentru filmări, cu racheta de transport ”Soiuz MS-19”, lansarea fiind programată pentru 5 octombrie, de pe cosmodromul Baikonur. Nu mai târziu de 1 iunie, candidații vor începe pregătirile pentru zborul în spațiu. Pentru antrenamente se va folosi aparatură specială – centrifugă și suport de vibrații, vor fi efectuate și sărituri cu parașuta.

Filmul ”Provocarea” (”Vîzov”) va fi produs de corporația de stat ”Roskosmos” împreună cu postul de televiziune ”Pervîi kanal” și studioul Yellow, Black and White (YBW), în palmaresul căruia se află serialul de televiziune ”Băcătăria”, fantezia pentru marile ecrane ”Ultimul bogatîr” și multe alte pelicule și spectacole populare.

Cine este Klim Șipenko

Numele regizorului Klim Șipenko este bine cunoscut – filmele lui ”Saliut-7”, ”Holop” și ”Text” au fost îndrăgite de public. Klim s-a născut la Moscova, la 16 iunie 1983, într-o familie de artiști în care tatăl, Aleksei Șipenko, este actor, regizor și dramaturg.

La 16 ani s-a mutat la Los Angeles, iar în 2002 a intrat la Universitatea din California, urmând cursurile Facultății de film. Filmul de diplomă l-a realizat în calitate de operator. Arta actoriei a învățat-o la studioul Sal Dano Professional Actors Workshop.

În 2004, Klim s-a întors la Moscova. «Toate scenariile pe care am început să le scriu încă din perioada de studii au avut legătură cu Rusia sau cu Europa. Despre America nu s-a legat nimic. Nu prea pricep ce aș mai putea povesti altceva despre SUA şi care să nu se regăsească în ”American Beauty”. Un astfel de film aș fi putut face, dar s-a făcut, deja», declara, la un moment dat, Klim.

Iulia Peresild/ Foto: wikipedia

O perioadă a lucrat la postul de televiziune ”Pervîi kanal” ca regizor al programului dedicat automobiliștilor, ”Podorojnik”. Treptat, Șipenko a început, cu banii lui, să facă filme de scurt metraj, prezentate la diferite festivaluri și care l-au ajutat să-și creeze un nume în cinematografia rusă. În 2009, Klim a realizat primul său lungmetraj – drama ”Neiertații”, povestea a șase tineri cu trecut dubios, care se întâlnesc în același loc și cărora li se propune, pentru foarte mulți bani, să ucidă un bărbat, iubirea neîmplinită a proprietarei unui local. Sunt avertizați însă că ”banii nu se câștigă deloc ușor”. Filmul a fost bine primit atât de public cât și de critici.

În 2014, Klim scoate comedia ”Mă iubește, nu mă iubește”, dar adevăratul succes a venit în 2017, după apariția pe marile ecrane a dramei ”Saliut-7”, bazat pe fapte reale. Doi ani mai târziu apare thrillerul ”Text”, devenit cel mai dezbătut lungmetraj rusesc din ultimele decenii. Pentru el, Klim a primit, în 2020, patru premii ”Vulturul de aur” (premiul național din Rusia): pentru cel mai bun film, pentru rolurile masculine – principal și secundar și pentru cel mai bun montaj.

Cine este Iulia Peresild

Iulia s-a născut la Pskov, la 5 septembrie 1984. Tatăl picta icoane, iar mama lucra la o grădiniță de copii. După absolvirea cursurilor școlare, intră la Facultatea de filologie rusă a Universității Pedagogice din Pskov, dar nu stă decât un an; apoi, pleacă la Moscova, unde este acceptată la o facultate de teatru. În 2006 termină cursurile secției de actorie a Facultății de regie a Academiei de Artă Teatrală a Rusiei. Debutase, deja, în cinematografie, în 2003, odată cu rolul Natașei Kubliakova din serialul de televiziune ”Parcela” (Uciastok). Dar rolul care o va propulsa este cel din filmul ”Nevesta” (Mireasa) a regizoarei Eliora Ișmuhamodova, consacrarea fiindu-i oferită, trei ani mai târziu, de unul dintre principalele roluri, cel al Sofiei, din drama regizorului Aleksei Uciteli, ”Krai”. În mod special, i-a impresionat pe spectatori, jucând rolul celebrei lunetiste din perioada de război, Ludmila Pavlicenko (filmul ”Lupta pentru Sevastopol”, 2015).

Iulia Peresild, împreună cu copii ei/ Foto: RIA Novosti

Referindu-se la ”Provocare”, actrița a declarat că are sentimente ciudate. ”Ne așteaptă un drum foarte serios și foarte greu de parcurs. Vreau să-l fac în liniște, dar cu demnitate și curaj”, a declarat Iulia într-un recent interviu. Ea a adăugat că acum are nevoie, mai mult ca niciodată, de susținerea și de sprijinul spectatorilor. ”Ne-am asumat o mare responsabilitate. Iar noi vom trebui să dăm socoteală, dar suntem pregătiți și pentru asta”, a subliniat actrița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875126