Hot News
Nikolai Patrușev, despre noua versiune a Strategiei de Securitate Națională a Rusiei
03/06
Cancelarul Austriei: Pacea în Europa este posibilă numai împreună cu Rusia
03/06

Într-o lună, Rusia va renunța complet la dolar în structura Fondului de Bunăstare

Ministrul Finanțelor, Anton Siluanov (în centru), la lucrările Forumului Economic Internațional de la Sankt-Petersburg (2-5 iunie, 2021)/ Foto: rg.ru

În decurs de o lună, Rusia va renunța complet la dolar în structura Fondului Bunăstării Naționale (FNB) și va reduce ponderea lirei sterline. În schimb, în FNB va crește cota euro și a yuanului, va apărea aurul, iar ponderea yenului japonez nu va se modifica, a anunțat ministrul Finanțelor, Anton Siluanov, pe culoarele Forumului Economic Internațional de la Sankt-Petersburg, scrie agenția TASS.

”Noi, ca și Bancă Centrală, am luat hotărârea de a reduce investițiile cu mijloacele FNB în activele în dolari. Astăzi, investițiile FNB în dolari reprezintă, în structura noastră, circa 35%. Am decis să ieșim complet din activele în dolari, înlocuind investițiile în dolari prin creșterea celor în euro și a celor în aur”, a spus Siluanov. Potrivit spuselor sale, FNB va trece la noua structura în decurs de o lună. ”Destul de rapid – în decurs de o lună, ajungem la această cotă”, a precizat Siluanov.

”În dolari (se va investi, n.TASS) – 0%, în euro 40%, în yuani 30%, în aur 20%, în lire sterline și yeni câte 5%”, a povestit Sulianov despre noua structură a FNB.

”La noi, operatorul (pe segmentul achizițiilor de aur, n.TASS) este Banca Centrală. Ee operează cu rezervele ei valutare și de aur, iar pentru FNB stabilește singur structura activelor sale și cota FNB în aceste active”, a adăugat ministrul.

Acum, în structura FNB ponderea dolarului și a euro reprezintă câte 35% fiecare, yenul este prezent în proporție de 15%, lira sterlină deține o cotă de 10%, iar yenul, de 5%.

Prim vicepremierul Rusiei, Andrei Belousov, a declarat că decizia de a elimina dolarul din structura Fondului Bunăstării Naționale a fost determinată de amenințarea cu sancțiuni din partea conducerii americane.

Reducerea investițiilor în titluri de stat ale SUA

Rusia a început să-și reducă substanțial investițiile în datoria de stat a SUA încă din vara anului 2018. Astfel, în aprilie, nivelul lor a scăzut de la 96 de miliarde de dolari, la 48,7 miliarde, iar în mai, până la 14,9 miliarde. Conform ultimelor date ale Ministerului de Finanțe al SUA, în 2021, Rusia și-a redus investițiile în titluri de stat americane de la 5,756 miliarde, în februarie, la 3,976 miliarde, în martie.

Despre Forum

Forumul Economic Internațional de la Sankt-Petersburg, organizat de Fundația Roskongress, se desfășoară în perioada 2-5 iunie. Tema forumului din aceste an: ”Din nou împreună. Economia noii realități”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875149