Hot News
UE și Rusia vor discuta despre recunoașterea reciprocă a vaccinării
09/07
MAE rus a acuzat SUA de amestec fără precedent în alegerile din Moldova
09/07

Peskov a relatat de ce sunt necesare contacte cu talibanii*

Foto: news.myseldon.ru

Președintele rus Vladimir Putin este informat despre sosirea unei delegații talibane* la Moscova (în imagine), contactele fiind necesare pe fondul evoluției tensionate a situației din Afganistan, a declarat secretarul de presă al șefului statului Dmitri Peskov.

„Putin este informat (cu privire la discuții). Contactele sunt necesare pe fondul evoluției situației din Afganistan, al tensionării acesteia la granița Afganistanului și a Tadjikistanului. Aceste negocieri sunt necesare”, a răspuns Peskov la întrebarea jurnaliștilor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a răspuns la întrebarea dacă Rusia îi va recunoaște pe talibanii* în calitate de guvern al Afganistanului dacă aceștia ar ocupa întreaga țară.

„Nu este cazul să ne lansăm în speculațiile de acest gen. Nu consider posibil să răspund cumva la această întrebare”, a spus Peskov.

În Afganistan, are loc o confruntare între forțele guvernamentale și talibanii, care au ocupat teritorii semnificative din zonele rurale și au lansat o ofensivă împotriva orașelor mari. Escaladarea se desfășoară pe fondul retragerii trupelor americane, pe care ministrul rus de externe Sergei Lavrov a calificat-o drept o recunoaștere a eșecului misiunii lor.

Vineri, 9 iulie, au apărut știri despre fapul că, pe lângă trecerile de frontieră cu Tadjikistanul deja capturate, talibanii au preluat controlul punctelor de control de la granița cu Iranul și Turkmenistanul. Anterior, reprezentantul oficial al biroului politic taliban* Muhammad Naim a declarat pentru RIA Novosti că țările vecine cu Afganistanul nu trebuie să se îngrijoreze de securitatea la frontierele lor. În plus, talibanii* au promis că punctele de trecere a frontierei din Afganistan cu țările vecine vor funcționa ca de obicei.

Publicația „MK” a cerut unui expert, profesor al Catedrei de Cultură Mondială a Universității Lingvistice de Stat din Moscova, Roman Silantiev, să răspundă la întrebarea dacă acordul la care s-ar ajunge în timpul vizitei ar putea fi un garant al securității statelor din Asia Centrală care se învecinează cu Afganistanul, inclusiv aliatul militar al Rusiei le linia ODKB (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă – n.r.), Tadjikistanul.

„În astfel de cazuri, orice stat pornește în primul rând din propriul beneficiu, a explicat expertul, iar Rusia nu face excepție. Dacă crede că se poate colabora cu mișcarea ”Taliban” împotriva teroriștilor mai periculoși, acesta este dreptul său. În Afganistan, există o alegere între ISIS (recunoscută ca organizație teroristă și interzisă în Rusia. – n.r.) și această mișcare radicală. Nu au mai rămas alte forțe acolo. Într-o astfel de situație, alegerea este evidentă. Deși talibanii sunt o organizație teroristă, este mai puțin periculoasă decât ISIS”.

* Mișcarea talibanilor este o organizație teroristă interzisă în Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875098