Hot News
Euro-2020. La Sankt-Petersburg s-au ”pierdut” 2000 de fani ai fotbalului
17/07
Kudrin, despre cauzele prăbușirii URSS
18/07

Cannes 2021: Filmul regizoarei Kira Kovalenko a primit Marele Premiu al secțiunii ”Un Certain Regard”

O secvența din filmul regizoarei Kira Kovalenko ”Descleștând pumnii”/ Foto: okaygorod.com

Regizoarea rusă Kira Kovalenko a fost distinsă cu premiul principal al secțiunii ”Un Certain Regard” a Festivalului de film de la Cannes – a doua categorie, ca importanță, a acestui eveniment cinematografic – pentru lugmetrajul ”Descleștând pumnii”. Hotărârea juriului a fost publicată pe site-ul festivalului, precizează cotidianul Kommersant.

Premiul a fost primit,  în numele doamnei Kovalenko, de către producătorul filmului, Aleksandr Rodnianski, întrucât regizoarea nu a reușit să ajungă la ceremonie, menționează agenția TASS. ”Kira ar fi adresat mulțumirile sale echipei de filmare, alături de care a lucrat în Osetia de Nord, profesorului său, Aleksandr Sokurov și, bineînțeles, juriului festivalului pentru aprecierea dată fimului ei”, a declarat Rodnianski.

Kira Kovalenko are 31 de ani, s-a născut în Caucazul de Nord și a studiat regia la clasa profesorului Aleksandr Sokurov. ”Descleștând pumnii” este al doilea lungmetraj din cariera ei. Acțiunea filmului se petrece în Osetia de Nord. Eroina principală este o tânără cu trupul și sufletul rănite de Beslan (deși acest cuvânt nu este pronunțat. În orașul nord-osetin Beslan a fost săvârșit un sîngeros atac terorist asupra unei școli, în 2004 – n.r.) și a cărei mare problemă o constituie setea de libertatea și teama de această libertate. Tânăra vrea să scape din captivitatea familiei patriarhale, formată din tată și frate. Ea face o faptă curajoasă, dar filmul se termină astfel încât lasă de înțeles că eroina nu a decis ce să aleagă – libertatea sau patria.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875076