Hot News
Lermontov, poetul îndrăgostit de Caucaz. Din însemnările astrologului Sergiu Bălan
27/07
Pas de deux și grand jeté rusești pe scena Operei Naționale din București
27/07

Zaharova: Activitatea Svetlanei Tihanovskaia, finanțată integral de Occident

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova/ Foto: Reuters

Activitatea liderului opoziției din Republica Belarus, Svetlana Tihanovskaia, este finanțată integral de țările Occidentului, a declarat reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, într-un interviu publicat pe canalul de YouTube al bloggerului ucrainean Anatoli Șarii, relatează agenția TASS.

Diplomatul a subliniat diferențele de atitudine a Occidentului față de Tihanovskaia și față de bloggerul ucrainean Anatoli Șarii. ”Se ridică o întrebare, poate ne răspunde Șarii la ea: i-a propus vreodată Occidentul lui Anatoli personal să se întâlnească, spre exemplu, la Departamentul de Stat, sau, spre exemplu, l-au invitat președinții Lituaniei, Letoniei și Estoniei? I-a oferit vreodată una dintre țările baltice oportunitatea de a se exprima de pe propriul său site?”, a întrebat Zaharova. ”I s-a propus finanțare, pentru că veni vorba? Deoarece Tihanovskaia este, din câte înțelegem, finanțată de la A la Z. Este vorba și de locuință, și de călătoriile cu avionul, și de infrastructura corespunzătoare – toate acestea trebuie plătite”.

Zaharova a menționat că, deși Tihanovskaia nu este politician și politolog de profesie, atenția țărilor occidentale este fixată asupra activității ei politice. ”O asemenea atenție acordată lui Tihanovskaia, o asemenea finanțare colosală – nici nu-mi pot imagina câți bani sunt cheltuiți pentru aceste conferințe de presă, pentru discuții. Acum a fost Departamentul de Stat, vă imaginați? Iar asta, ținând cont de toate restricțiile impuse de COVID-19 și așa mai departe. Deplasările ei, turneele, evenimentele pseudo-oficiale nu încetează, practic, nici pentru o lună, măcar”, a adăugat Zaharova.

Potrivit diplomatei, Occidentul i-a acorat chiar un ”statut special” lui Tihanovskaia. ”În același timp, ea este primită de șefi de stat, de șefi de guvern. A început chiar să fie primită la nivel oficial și înalt în organizațiile internaționale, dar nu ca reprezentantă a unui ONG sau a societății civile, ci cu un statul special, inventat special pentru ea de Occident”, a spus Zaharova. ”În unele țări, ea aproape că este recunoscută ca șef al statului, în altele este privită ca om politic și exponent al aspirațiilor întregii Republici Belarus”.

După cum a menționat reprezentanta oficială a MAE Rus, Occidentul nu a făcut nimic de genul acesta în privința bloggerului Șarii, deși el este ”o personalitate marcantă a opoziției din Ucraina”. ”De ce luptătorii occidentali pentru drepturile omului, pentru democrație, liberalism, pentru libertatea de opinie, libertatea de exprimare nu consideră important pentru sine să acorde, într-un fel sau altul, atenție unui marcant opozant ucrainean? Și lui i s-ar fi putut acorda atenție, și el ar fi putut fi invitat la Departamentul de Stat. Eu cred că domnul Blinken (Secretarul de Stat, Antony Blinken – n.r.) ar fi putut găsi câteva minute pentru a face, cu el, un schimb de păreri privind viitorul Ucrainei, iar Nuland (adjunctul Secretarului de Stat pe probleme politice, Victoria – n.r.) ar fi putut, să spunem, să discute aprofundat cu el despre cum și unde trebuie condusă Ucraina”, a spus Zaharova.

Începând din 18 iulie, Tihanovskaia se află în Statele Unite, menționează TASS. Săptămâna trecută ea s-a întâlnit, la Washington, cu consilierul Secretarului de Stat al SUA, Derek Chollet. După cum se preciza într-un comunicat al Departamentului de Stat, ”la o parte a întrevederii” a asistat Blinken. Separat, Tihanovskaia s-a întâlnit inclusiv cu consilierul președintelui SUA pentru securitate națională, Jake Sullivan. Duminică, Tihanovskaia a ajuns la New York. Anterior, ea s-a întâlnit cu enoriașii Catedralei Sf. Kirill Turovski, din Brooklyn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874973