Hot News
Zaharova: Activitatea Svetlanei Tihanovskaia, finanțată integral de Occident
27/07
Corneliu Vlad: “Colegii occidentali” pregătesc un cordon de instabilitate în jurul Rusiei
27/07

Pas de deux și grand jeté rusești pe scena Operei Naționale din București

Scena Operei Naționale din București. Ovațiile publicului, după spectacolul extraordinar , cu ”Gisell” de A.Adam și ”Bolero” de M.Ravel/ Foto: Casa Rusă din București/ Facebook

Sergiu BĂLAN

Baletul, sublima artă a expresiei trăirilor prin mișcare, este contopit, practic, cu Rusia, cu Teatrul Bolșoi, cu Agrippina Vaganova, Anna Pavlova, Galina Ulanova, Maia Plisețkaia, Ullyana Lopatkina, Tamara Karsavina, Polina Semionova, Rudolf Nureyev, Vaslav Nijinski, Mikhail Barîșnikov, Ivan Vasiliev – ca să amintim doar câteva dintre stelele acestei discipline care presupune atâta talent, dedicare și sacrificiu!

Casa Rusă din București. Conferința de presă cu organizatorii Festivalului Revolve Dance și artiștii de la Moscova/ Foto: Casa Rusă din București/ Facebook

Despre balet a fost vorba și vineri, 23 iulie 2021, când, la Casa Rusă din București a avut loc o conferință de presă, cu ocazia participării la un eveniment a doi prim-balerini de la Teatrul Bolșoi din Moscova – Anna Tihomirova și Artiom Ovcearenko. Cei doi artiști de excepție sunt în România pentru a participa la Gala Stars, eveniment organizat de Revolve Dance, unde ei vor dansa alături de copiii participanți la acest workshop. Alături de cei doi oaspeți din Rusia, la conferință au participat Excelența Sa Valeri Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse la București și reprezentanții Revolve Dance.

Este o premieră, prilejuită de cea de-a X-a ediție a Revolve Dance Festival – cel mai important workshop de balet din această zonă a continentului european, la care au participat copii din șapte țări (în afară de România): Rusia, Germania, Franța, Bulgaria, Moldova, Spania, Italia.

Despre Revolve Dance și despre balet au vorbit Izabela Rudolf, organizatoarea evenimentului și maestrul coregraf Alexei Moskalenko, care coordonează spectacolul, alături de alți doi maeștri.

Maestrul Moskalenko a subliniat importanța workshopurilor de acest gen, care fac posibil schimbul de experiență, afirmarea, identificarea talentelor deosebite, colaborările dintre artiștii consacrați și tinerii care aspiră la perfecțiunea monștrilor sacri ai acestei arte. În plus, a vorbit despre Academia Vaganova, cea mai bună școală de balet la nivel mondial, școală unde profesorii se axează pe tradiție în special și foarte puțin pe experiment, lucru care explică performanța acestei școli de excepție – baza solidă formată aici, la Vaganova, permite construcția ulterioară a orice altceva, în funcție de abilitățile balerinilor.

Oaspeții de la Moscova – prim-balerinii de la Teatrul Bolșoi din Moscova – Anna Tihomirova și Artiom Ovcearenko, în incinta Operei Naționale din București/ Foto: Casa Rusă din București/ Facebook

Organizatoarea evenimentului, Izabela Rudolf, a relatat pe larg despre activitatea Revolve Dance, un workshop de balet internațional, cu desfășurare bianuală, care, spre deosebire de alte workshopuri, presupune cursuri intensive, timp de două săptămâni, în care copiii ce studiază la școlile de profil de stat și particulare au posibilitatea perfecționării, schimbului de experiență, contactului cu mari maeștri ai baletului. La finalul celor două săptămâni de cursuri are loc spectacolul de gală, unde copiii arată ceea ce au învățat.

Anul acesta, gala este Gala Stars, grație participării celor doi prim-balerini de la Teatrul Bolșoi din Moscova, Anna Tihomirova și Artiom Ovcearenko, care vor performa alături de copiii viitori balerini – printre care se numără și talentata fiică d-nei Rudolf, Rebecca Rudolf (17 ani), singura româncă ce studiază la prestigioasa Academie Vaganova – în două coregrafii: ”Don Quijote” și un fragment din ”Bolero” de Maurice Ravel. Spectacolul a avut loc la 24 iulie, pe scena Operei Naționale din București.

(Preluat de la pagina de Facebook a Casei Ruse din București)

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091