Hot News
Mesajul ministrului Lavrov adresat organizatorilor și participanților la Forumul internațional antifascist-2021
09/09
Rușii în România: Курсы румынского языка для русскоговорящих
10/09

Zaharova, despre planurile Ucrainei de demolare a memorialului ”Flacăra veșnică” din orașul Drogobîci

Foto: RIA Novosti

Trezesc o foarte serioasă îngrijorare încercările continue ale regimului de la Kiev de a rescrie filele pline de eroism ale istoriei Ucrainei, de a edifica un stat pe principiile naționalismului agresiv, șovinismului și intoleranței, a declarat, la briefing, purtătoarea de cuvânt al MAE Rus, Maria Zaharova. Sunt intens promovate ”faptele de eroism” ale complicilor Germaniei naziste din Organizația Naționaliștilor Ucraineni și din Armata Insurecțională Ucraineană, care au ”curățat” Ucraina de populația non-ucraineană – de evrei, țigani, polonezi, ruși, de reprezentanții altor etnii, precum și de ucrainenii ”defecți”. Peste 15.000 de oameni au devenit victime ale pogromurilor din Galiția, din vara anului 1941, iar numărul victimelor masacrului de la Volîn, din 1943, a depășit 36.000 de oameni. Subliniem, este vorba despre uciderea cu sălbăticie a populației civile și pașnice, inclusiv femei, bătrâni și copii.

Edificarea statului modern ucrainean pe aceste idealuri este confirmată de campania intensă dusă de autoritățile republicii ”independente” de redenumire a străzilor și obiectivelor sociale în onoarea infractorilor naziști, cu distrugerea concomitentă a memorialelor și a memoriei curajoșilor apărători ai Patriei lor, a Europei și a lumii de ”ciuma brună”.

La începutul acestui an, vandalii au pângărit mormântul comun a soldaților-eliberatori ai orașului Herson, care și-au dat viața luptând împotriva naziștilor și care au eliberat localitatea după trei ani de ocupație. Au fost distruse și profanate 17 pietre funerare. În iulie anul curent, autoritățile din Lvov au demolat Monumentul Gloriei Militare – monument închinat soldaților sovietici, căzuți în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei în timpul eliberării orașului. În același timp, sculptura Patria-mamă, demontată odată cu statuia soldatului sovietic a fost mutată în muzeu ”Teritoriul terorii”, din Lvov. Se intenționează să fie distruse copiile Ordinului Marelui Război pentru Apărarea Patriei de Câmpul lui Marte din același Lvov.

Foto: sharij.net

Recent s-a aflat că autoritățile din orașul Drogobîci, regiunea Lvov, au pus la cale distrugerea memorialului ”Flacăra veșnică” de la mormântul comun al soldaților sovietici (în imagine), care au murit în luptele pentru eliberarea Ucrainei de Vest, și mutarea osemintelor lor în cimitirul orașului. La solicitarea de rigoare trimisă de Consulatul General al Rusiei din Lvov s-a primit un răspuns revoltător prin conținutul lui din partea administrației orașului Drogobîci. Se spune că este inadmisibil ”amestecul în treburile interne ale țării” și se afirmă că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Ucraina ”a suferit pierderi din cauza regimurilor totalitare fascisto-nazist și sovieto-comunist”. Astfel, pe o aceeași tablă sunt puși soldații Armatei Roșii, printre care și destui ucraineni, pentru că veni vorba, care au salvat Europa de înrobirea nazistă și invadatorii hitleriști.

Profanarea cu nerușinare a rămășițelor pământești ale soldaților sovietici, reprezentanți ai tuturor republicilor URSS, se face de către Kiev cu încălcarea obligațiilor internaționale și a normelor legislației naționale de apărare și conservare a memorialelor militare. Este vorba, în special, de obligațiile Ucrainei ce decurg din Acordul privind eternizarea memoriei curajului și eroismului popoarelor statelor membre ale Comunitatea Statelor Independente participante la Marele Război pentru Apărarea Patriei, 1941-1945, al cărei participant a fost și Ucraina.

Cerem Kievului să pună capăt practicii de ponegrire a mormintelor frățești ale soldaților sovietici. De asemenea, aș dori să sper că urmașii celor care au eliberat Ucraina și care trăiesc acum în această țară, nu vor rămâne nepăsători, că își vor aminti de cuvintele scriitorului și jurnalistului ceh Iulius Fucik, executat într-un lagăr nazist: ”Nu vă temeți de dușmani – ei pot doar să ucidă: nu vă temeți de prieteni – ei pot doar să trădeze: temeți-vă de oamenii indiferenți – tocmai din cauza acordului lor tăcut se întâmplă cele mai înfiorătoare crime din lumea asta…”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091