Hot News
Rușii în România: Объявление Посольства России о сентябрьских выборах в Госдуму
11/09
300 de ani de la Tratatul de pace de la Nystadt între Rusia și Suedia
11/09

Lavrov: Occidentul a ”declarat, practic, război” mass media ruse

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov/ Foto: TASS

Practic, țările occidentale au ”declarat război” mijloacelor de informare în masă rusești, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la forumul jurnalismului contemporan intitulat ”Toată Rusia – 2021”, scrie agenția TASS. 

”Practic, războiul a fost deja declarat”, a spus șeful diplomației, comentând întrebarea unui jurnalist despre ”războiul nedeclarat” împotriva ziariștilor ruși în Occident. 

În acest sens, ministrul a menționat în special măsurile în oglindă adoptate în privința jurnalistei BBC, Sarah Rainsford, de neprelungire a vizei, deoarece cu o restricție similară în activitatea lui s-a confruntat un angajat al agenției de presă TASS. Potrivit lui Lavrov, ”după doi ani de răbdare în așteptarea că englezii vor elibera viza” pentru jurnalistul rus, partea britanică a primit o notificare corespunzătoare de la Moscova. 

”I-am avertizat: băieți, nu vrem ca jurnaliștii să sufere din cauza unor războaie informaționale sau de orice altă natură, dar suntem obligați să răspundem, deoarece ați depășit toate limitele bunului simț”, a continuat Lavrov. ”I-am cerut corespondentului BBC să plece, explicându-i toate nuanțele problemei. A înțeles tot, a încuviințat din cap, s-a văitat, iar după ce a plecat a început să arunce în noi cu tot felul de declarații, cum că este o rușine”. 

Șeful diplomației a calificat o astfel de logică a colegilor occidentali drept ”ridicolă”. ”Facebook a obligat mass-media rusești să-și marcheze materialele ca fiind produse realizate la comanda statului, convențional mijloace de informare în masă controlate de stat ar fi RIA Novosti, TASS și altele, dar și BBC este finanțat de stat. Totuși, când noi le dăm acest exemplu, ei spun: la noi e altceva, la noi e democrație, la voi totul este autoritar. Ar fi de râs, dar, de fapt, lucrurile stau cam așa: ei promovează toate aceste abordări ale lor, inclusiv prin intermediul organizațiilor internaționale”. 

Viza jurnalistei Rainsford a expirat la 31 august și, prin urmare, ea a părăsit Moscova. 

Anterior, Uniunea Jurnalitșilor din Rusia a cerut să se pună imediat capăt discriminării reporterilor ruși peste hotare, atrăgând atenția în mod special asupra folosirii acestei practici în Marea Britanie. După cum a arătat organizația, o asemenea atitudine nu are ”nimic în comun cu principiile respectării libertății de exprimare și difuzării de informații, principii declarate de autoritățile britanice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091