Hot News
Rușii în România: Объявление Посольства России о выборах в Госдуму 19 сентября: где и как голосовать?
17/09
Aur curat. Jucătorii de șah ai Rusiei, pentru a doua oară la rând câștigătorii olimpiadei-online
18/09

Prima zi a alegerilor: Pamfilova a spus care sunt sursele atacurilor DDos asupra sistemelor electronice de vot

Șefa Comisiei Electorale Centrale (ȚIK), Ella Pamfilova/ Foto: TASS

Cele mai multe atacuri DDos asupra infrastructurii electronice de vot au provenit, în dimineața zilei de 17 septembrie (data începerii alegerilor parlamentare din Rusia), din Statele Unite și din Germania, a declarat șefa Comisiei Electorale Centrale (ȚIK), Ella Pamfilova, a relatat corespondentul publicației RBK. 

Potrivit oficialului rus, pe durata atacurilor asupra sistemului vybory.gov.ru, distribuția surselor a fost următoarea: 

SUA – 50%; 

Germania – 25%; 

Coreea de Sud – 20%; 

China – 5%. 

De asemenea, 50% dintre atacurile efectuate asupra infrastructurii Portalului unic al serviciilor de stat și municipale, au fost lansate de pe adrese de IP din SUA, 25%, din Germania, 10%, de pe adrese de IP rusești, 10% – chineze și 5%, de pe teritoriul Ucrainei. 

”După cum vedeți, interesul pentru alegerile noastre este mare”, a comentat aceste date șefa ȚIK. 

În cursul dimineții, din cauza neregulilor din sistemul electronic de vot, portalul mos.ru a introdus, la Moscova, regimul de așteptare la coadă, iar la încercarea de a obține buletinul de vot a apărut semnul clepsidrei și anunțul că a fost depășit numărul solicitărilor concomitente pentru sistem. 

Șeful Centrului civil pentru monitorizarea alegerilor din Moscova, Aleksei Venediktov, a spus că sistemul este supus unor ”mici atacuri DDos”, care împiedică accesul pe site al utilizatorilor. 

Au fost înregistrate atacuri DDos și asupra site-ului serviciilor de stat, pe a cărui bază se desfășoară votul locuitorilor din regiunile Sevastopol, Kursk, Murmansk, Nijni Novgorod, Rostov și Iaroslav, a anunțat Ministerul Digitalizării. Atacurile DDos nu au afectat calitatea muncii acestui sistem. Până la ora 11,00, printre cei care s-au înregistrat pentru votul electronic prin portalul serviciilor de stat votaseră 180.000 de alegători, potrivit aceluiași minister. 

Ulterior, Ministerul Digitalizării a anunțat că primul atac de 40 de gigabiți a fost înregistrat la 10,36. Al doilea, cu o capacitate de 73 de gigabiți, a început la 10,45 și a vizat blocarea accesului la serviciile sistemului de identificare și autentificare ale portalului. 

”Atacurile au fost planificate și organizate, ceea ce demonstrează intenția de a împiedica în mod premeditat, funcționarea normală a serverelor și încercarea de a bloca funcționarea serverelor de vot electronic”, se arată într-un comunicat al instituției. 

În plus, se încarcă greoi, cu întârziere datele statistice privind votul electronic și în Observator – serviciul de monitorizare a votului online, a anunțat, pe Twitter, Centrul Civic de Observare. ”Întârzierea se datorează faptului că Observator a fost ținta unor atacuri DDos (44 de atacuri în ultima oră)”, a precizat, la 12,35, un comunicat al Centrului. 

Mai târziu, Centrul de Observare a declarat pentru RIA Novoti că datele votului-online vor fi corectate, deoarece înregistrarea vocilor moscoviților în blockchain a derulat tot timpul fără întreruperi. Un proces urmărit de specialiștii în IT conectați la nodul Observatorului – o parte a blockchain-ului care afișează tot ce se întâmplă în timp real.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875114