Hot News
Zaharova a cerut Occidentului să nu mai ”pompeze” arme în Ucraina
30/10
Summit G20: Putin a indicat principalele probleme pentru recunoașterea reciprocă a vaccinurilor
31/10

FT: Părerea aliaților SUA despre dreptul de a lansa primul un atac nuclear

Washington. O vedere spre Pentagon/ Foto: Reuters

Țările aliate Statelor Unite, inclusiv Marea Britanie, Franța, Germania, Australia și Japonia, îi cer președintelui Joe Biden să nu modifice actuala politică nucleară și să nu adopte principiul de a nu utiliza primii arma nucleară, relatează publicația britanică Financial Times. Potrivit cotidianului, ”acest lucru ar putea submina strategia de descurajare orientată spre Rusia și China”, informează RBK.

În prezent, administrația americană revizuiește politica SUA privind utilizarea armei nucleare. După cum arată FT, citând surse, Statele Unite au trimis, deja, aliaților lor chestionare pe această temă, majoritatea pronunțându-se împotriva oricăror modificări.

Unii aliați sunt de părere că SUA trec la principiul ”țintei unice”, ceea ce presupune că Washingtonul va folosi arma nucleară doar în anumite circumstanțe, cum ar fi, spre exemplu, descurajarea sau ca acțiune de răspuns. Cei care se opun acestei idei consideră că o astfel de trecere va ”da curaj” Rusiei și Chinei.

”Ar putea fi un uriaș cadou pentru China și Rusia”, a declarat pentru Financial Times un oficial european, a cărui identitate nu este dezvăluită de publicația britanică.

După cum notează ziarul, poziția SUA în privința utilizării armei nucleare a fost lăsată în mod ”intenționat confuză” încă din perioada Războiului Rece. Ea presupune că SUA pot lansa primul atac, motiv pentru care aliații din Europa și regiunea Paficului se simt protejați de «”umbrela nucleară” americană», scrie FT.

În octombrie, Robert Floyd, secretarul executiv al Comisiei pregătitoare a Organizației Tratatului privind interzicerea completă a testelor nucleare (CTBTO), a anunțat că Statele Unite lucrează la o nouă doctrină nucleară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875114