Hot News
FT: Părerea aliaților SUA despre dreptul de a lansa primul un atac nuclear
30/10
În noiembrie, Moldova va importa gaze rusești cu 450 dolari/1000 metri cubi
31/10

Summit G20: Putin a indicat principalele probleme pentru recunoașterea reciprocă a vaccinurilor

Președintele Vladimir Putin, luând cuvântul în regim online la summitul G20/ Foto: RIA Novosti

Luând cuvântul la prima ședință de lucru a șefilor de stat din G20, desfășurată în regim online, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că accesul la vaccinuri și la alte resurse de importanță vitală nu poate fi încă obținut de toate țările care au nevoie de ele, reatează cotidianul RBK, citând un comunicat postat pe site-ul Kremlinului.

”Iar acest lucru se întâmplă, după părerea mea, inclusiv din cauza concurenței neloiale, a protecționismului, din cauza nepregătirii anumitor țări, inclusiv a statelor din G20, pentru recunoașterea reciprocă a certificatelor de vaccinare”, a spus liderul rus.

În opinia lui, cea mai stringentă problemă a momentului este ca Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să accelereze procesul de precalificare a noilor vaccinuri și medicamente. ”Adică evaluarea calității, siguranței și eficacității lor. Sunt convins: cu cât mai repede se va realiza acest lucru, cu atât mai ușor se vor relua afacerile globale, inclusiv cea mai afectată dintre ele, activitatea turistică”, a spus președintele.

Putin a propus ca ministerele Sănătății din țările G20 să analizeze în cel mai scurt timp problema recunoașterii reciproce a certificatelor naționale de vaccinare.

După cum a arătat șeful statului, COVID-19 va continua încă mult timp să reprezinte un pericol. ”Cred că reprezentanții OMS vor mai vorbi despre asta, dar ținând cont de faptul că acest virus continuă să se modifice, trebuie să dezvoltăm mecanisme de actualizare sistematică și operativă a vaccinurilor”, a spus Putin.

El a subliniat, de asemenea, că obiectivele ample de luptă împotriva coronavirsului impun îmbunătățirea calității și a accesibilității la ajutor medical în toate țările și, implicit, creșterea colaborării internaționale în domeniul sănătății. ”Ținând cont de situația creată, rolul Organizației Mondiale a Sănătății devine tot mai însemnat, iar activitatea ei merită, desigur, susținere deplină. Sunt inadmisibili pașii care ar slăbi prerogativele OMS, care lucrează sub egida ONU”, a concluzionat președintele.

După cum menționează RBK, despre importanța recunoașterii reciproce a certifictivelor de vaccinare împotriva COVID-19, Putin a vorbit și la 27 octombrie, la summitul țărilor est-asiatice. Președintele s-a pronunțat, atunci, în favoarea elaborării procedurilor de recunoaștere reciprocă, ”fără de care este imposibil practic, în condițiile actuale, să fie asigurată deplasarea fără obstacole prin regiune a cetățenilor țărilor noastre”. Putin a subliniat că Rusia se străduiește să ”contribuie în mod real” la rezolvarea problemei privind asigurarea ”unui acces liber și nediscriminatoriu” la vaccinurile împotriva coronavirusului.

De precizat că vaccinul ”Sputnik V” se află, acum, în precedura de aprobare de către OMS. Fondul pentru Investiții Directe al Rusiei a depus o cerere în acest sens încă din octombrie anul trecut. Timp de un an, organizația a găsit neconcordanțe în producția acestui preparat, a stopat procedura de recunoaștere și a cerut înlăturarea lor. Săptămâna trecută s-a aflat că OMS a reluat procesul de aprobare a vaccinului rusesc.

În același timp, nici unul dintre vaccinurile occidentale împotriva COVID-19 nu a fost recunoscut în Rusia, deocamdată. Secretarul de presă al președintelui, Dmitri Peskov, a subliniat că acest proces trebuie să se desfășoare pe bază de reciprocitate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091