Hot News
Răsfoind presa română: Afaceri de la zero sau Șalurile Rusești intră în Europa via România
03/12
Nu va fi nici un ”dezgheț”. Ce vor discuta Putin și Biden la întâlnirea lor
04/12

Putin: Dezvoltarea armei hipersonice este o măsură de răspuns la acțiunile Occidentului

Colaj: dev.topcor.ru

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că dezvoltarea armei hipersonice a devenit răspunsul forţat la acţiunile Occidentului, care au creat o ameninţare pentru ţară, relatează agenţia TASS.

Vorbind, la ședința plenară a forumului de investiții ”Rusia cheamă!”, organizat de ”VTB Kapital”, președintele a spus că, în anii 90′, relațiile dintre Rusia și Occident au fost ”aproape idilice”, dar că, în pofida rugăminților și avertimentelor Moscovei, infrastructura NATO s-a apropiat de granițele ruse. ”S-a ajuns până acolo încât în Polonia și în România sunt, acum, desfășurate sisteme de apărare antirachetă. Iar pe instalațiile de lansare, aflate acolo – MK-41, pot fi montate rachetele Tomahawk, sisteme de atac. Dar asta, pentru noi, este deja o amenințare”, a spus Putin.

”Ca răspuns, am fost nevoiți să dezvoltăm arma hipersonică. Este răspunsul nostru”, a subliniat șeful statului rus.

Rusia, a continuat Putin, este la curent cu reușitele Statelor Unite în realizarea armei hipersonice, chiar dacă ”nimeni nu vociferează în acest sens”.

Astfel, el a evocat testarea cu succes, de către China, a armei hipersonice. ”Și vedem reacția partenerilor noștri americani în această privință. Dar știm că partenerii noștri americani sunt, totuși, un piculeț mai avansați în dezvoltarea armei hipersonice. Pur și simplu, ei nu vorbesc despre asta și nimeni nu se agită. La fel cum nimeni nu a vociferat când ei au testat, în urmă cu 10 ani, o armă anti-satelit, pe care o dețin. Recent, a făcut și Rusia un astfel de test, dar a vuit o lume întreagă”, a constatat președintele.

În același timp, el a adăugat că Rusia consideră important să se poarte un dialog privind stabilitatea strategică cu SUA și China. ”Ne gândim la asigurarea propriei securități și colaborăm cu partenerii noștri în toate domeniile pe care le considerăm importante. Cu Statele Unite, spre exemplu, considerăm important să ducem un dialog privind stabilitatea strategică. Dialog pe care îl purtăm, de asemenea, și cu Republica Populară Chineză”, a spus Putin.

De asemenea, şeful statului a atras atenția asupra confruntării tot mai intense dintre Occident și China. Potrivit spuselor sale, crearea parteneriatului de securitate AUKUS (Australia, Marea Britanie și Statele Unite) este un exemplu de acțiuni destabilizatoare ale țărilor occidentale. ”Faptul rămâne fapt: această rivalitate este în creștere, iar uneori ea capătă un caracter mai puțin acceptabil. Cum ar fi, spre exemplu, crearea unei alianțe în zona Pacifictului, alianță din care fac parte SUA, Marea Britanie, Australia. Când se formează alianțe închise împotriva cuiva, acest lucru nu duce la îmbunătățirea situației din regiuni, ba dimpotrivă, tensionează situația”, a subliniat președintele.

Putin a vorbit, de asemenea, despre sancțiunile nejustificate ale Occidentului împotriva Chinei. ”Începând din anii 00′, ei mă intimidează cu China. De atunci, cei care mă speriau s-au speriat singuri și au început să-și modifice politica în relațiile cu China. Aceasta s-a schimbat deja: de aici și sancțiunile și diferitele restricții absolut nejustificate, după părerea mea, împotriva Chinei și mă refer în acest caz la cele ce contravin normelor de drept internațional”, a declarat șeful statului rus.

Președintele speră că, în Occident, rațiunea și responsabilitatea vor triumfa, pentru a nu încălca liniile roșii. Putin a precizat că o astfel de linie roșie ar putea fi amplasarea pe teritoriul Ucrainei a unor sisteme de atac. ”Iar noi ce să facem? Atunci, noi ar trebui să creăm ceva asemnătător în privința celor care ne amenință astfel. Iar noi putem face asta chiar acum”, a precizat Putin.

”Crearea unor astfel de amenințări reprezintă acele linii roșii. Dar eu sper că nu se va ajunge până acolo. Sper că sentimentul rațiunii, al responsabilității atât pentru propriile țări, cât și pentru comunitatea mondială vor triumfa”, a subliniat președintele Rusiei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875148