Hot News
Rusia și India au semnat mai multe acorduri de cooperare militară
06/12
Danezii închiriează una dintre insulele Kurile pentru a produce hidrogen cu ajutorul energiei eoliene
06/12

Contraofensiva de la Moscova a trupelor sovietice, din 1941, a spulberat planul strategic al Germaniei naziste al ”războiului fulgerător”, Blitzkrieg

5-6 decembrie 1941. A început contraofensiva de la Moscova/ Foto de arhivă militară

Ziua Gloriei Militare a Rusiei marchează Ziua declanșării contraofensivei trupelor sovietice împotriva trupelor germano-fasciste în Bătălia de la Moscova (1941) și este sărbătorită anual, la 5 decembrie.

Contraofensiva, ca a doua etapă a Bătăliei pentru Moscova, a început la 5-6 decembrie 1941 pe un front care s-a întins de la Kalinin (azi, Tver) până la Elеț.

Operațiunile militare au căpătat imediat un caracter aprig. Deși nu dețineau superioritate la numărul de soldați și mijloace tehnice, în pofida gerurilor năprasnice, a covorului gros de zăpadă, trupele sovietice de pe aripa stângă a Frontului Kalinin și de pe cea dreaptă a Frontului de Vest, condus de generalul Gheorghi Jukov, au reușit chiar din primele zile ale contraofensivei să spargă apărarea inamicului la sud de Kalinin și la nord-vest de Moscova, să taie calea ferată și șoseaua Kalinin-Moscova și să elibereze mai multe localități.

Concomitent cu trupele care înaintau la nord-vest de Moscova, au trecut în contraofensivă și trupele de pe aripa stângă a Frontului de Vest și de pe cea dreaptă a Frontului Sud-Vest. Atacurile puternice lansate de trupele Armatei Roșii asupra grupărilor de flancuri ale Grupului de armate ”Centru”, destinate să încercuiască Moscova, au forțat Comandamentul germano-fascist să adopte măsuri pentru a-şi salva trupele de la înfrângere.

La 8 decembrie 1941, Hitler a semnat o directivă de trecere în defensivă pe întreg frontul sovieto-german. Grupul de armate ”Centru” a primit ordinul de a menține, cu orice preț, raioanele importante în plan strategic.

Frontul contraofensivei a cuprins spațiul dintre Kalinin în nord și Eleț în sud/ Foto: infourok.ru

Dar la 9 decembrie, deja, trupele sovietice au eliberat Rogacevo, Venev, Eleț; la 11 decembrie – Stalinogorsk, la 12 decembrie – Solnecinogorsk, la 13 decembrie – Efremov, la 15 decembrie – Klin, la 16 decembrie – Kalinin, iar la 20 decembrie – Volokolamsk. La 25 decembrie, trupele sovietice au ajuns la râul Oka (Regiunea Kaluga), pe un front larg. La 28 decembrie a fost eliberat Kozelsk, la 30 decembrie – Kaluga, iar la începutul lunii ianuarie 1942 – Meșciovsk și Mosalsk.

La începutul lunii ianuarie 1942, trupele de pe aripa dreaptă a Frontului de Vest au ieșit pe linia râurilor Lama și Ruza. Între timp, trupele Frontului Kalinin ajunseseră pe linia așezărilor Pavliko şi Starița. La 26 decembrie, trupele din centrul Frontului de Vest au eliberat Naro-Fominsk, la 2 ianuarie – Maloiaroslaveț, iar la 4 ianuarie – Borovsk. S-a derulat cu succes contraofensiva pe aripa stângă a Frontului de Vest și pe aria Frontului Briansk (reînființat la 18 decembrie 1941 din armatele a 3-a, a 13-a și a 61-a). În cooperare cu trupele de pe aripa stângă a Frontului de Vest, trupele sovietice de pe Frontul Briansk au ajuns pe linia localităților Belev, Mțensk și Verhovie.

Ca urmare, grupările de atac de pe flancuri ale inamicului au fost aruncate la 100-250 de kilometri depărtare de Moscova, fiind distruse 38 de divizii germane și eliberate peste 11.000 de localități. Toate acestea au creat condiții favorabile pentru încercuirea grupului de armate ”Centru” și, de asemenea, au spulberat amenințarea ce plana asupra capitalei Uniunii Sovietice.

Foto de arhivă militară

Victoria obținută de trupele sovietice lângă Moscova și declanșarea contraofensivei au avut nu doar o uriașă importanță militară, dar și politică, internațională – pentru prima dată de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, invincibilul, până atunci, Wehrmacht a fost stopat și a suferit o grea înfrângere. În ceea ce privește dimensiunea strategică a bătăliei pentru Moscova și a contraofensivei Armatei Roșii, această victorie a spulberat planul strategic german al ”războiului fulgerător” (”Blitzkrieg”), după care începea un alt război, de durată, pentru care mașina militară a Germaniei naziste nu era pregătită. Iată de ce mai mulți istorici ruși consideră bătălia de la Moscova drept cea mai importantă și decisivă din istoria Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Bătălia de la Moscova a fost marcată de un eroism deplin și de sacrificiul de sine ale poporului sovietic. Pentru vitejia și curajul de care au dat dovată în lupte, 40 de unități și formațiuni au primit rang de gardieni; 36.000 de soldați au fost decorați cu ordine și medalii, iar 187 de oameni au primi titlul de Erou al Uniunii Sovietice. Medalia ”Pentru Apărarea Moscovei” a fost acordată unui număr de peste 1 milion de oameni (inclusiv în jur de 381.000 de militari și circa 639.000 de civili).

Data de 5 decembrie reprezintă încă un motiv de a ne aminti de eroii acelui război. În această zi, Forțele Armate ale Federației Ruse și alte forțe militare organizează evenimente de comemorare a memoriei soldaților care s-au distins în bătăliile pentru capitala țării.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875003