Hot News
Ambasadorul Valery Kuzmin: „Rusia este gata să reia relații pragmatice și reciproc respectuoase atât cu UE, cât și direct cu România”
10/12
MAE Rus: Rusia a cerut NATO garanții de neamplasare a unor sisteme de atac la granițele ei
11/12

Putin: La mijlocul anilor ’90, angajați ai CIA erau consilieri în Cabinetul de Miniștri

Foto: russische-botschaft.ru

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit despre metodele prin care alte țări au încercat să exercite influență asupra Rusiei la mijlocul anilor ’90. Șeful statului a subliniat că, la începutul anilor ‘00, a stopat acest gen de acțiuni, relatează agenția TASS.

”Ia priviți – de la mijlocul anilor ’90 până la începutul anilor ‘00 – la începutul anilor ‘00 am scăpat de toți, dar, la mijlocul anilor ’90, în calitate de consilieri, de angajați oficiali ai guvernului Federației Ruse lucrau, așa cum s-a dovedit mai târziu, cadre ale Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite”, a declarat Putin la ședința Consiliului pentru Dezvoltarea Societății Civile și Drepturile Omului (în imagine).

”Ulterior, ei au fost urmăriți penal în SUA pentru că, în calitate de angajați ai CIA și lucrând la noi, au încălcat legislația americană, au participat la privatizări”, a subliniat președintele. Potrivit spuselor sale, ”acesta este doar un exemplu” de încercare de amestec în treburile Rusiei. ”În realitate, au fost mult mai multe”, a spus Putin.

Potrivit spuselor sale, ”pe această linie, totul se afla sub cunoscutul control al anumitor țări”. ”La instalațiile noastre de arme nucleare erau specialiști americani, care veneau la muncă în fiecare zi, de dimineața până seara – aveau un birou și un steag american. Locuiau și munceau acolo. Nu aveau nevoie de nici un fel de instrumente delicate pentru a se amesteca în viața noastră politică, pentru că, oricum, ei controlau totul”, este sigur șeful statului.

Schimbarea atitudinii față de Rusia

Președintele a subliniat că, ”desigur, situația s-a schimbat; țara a devenit alta, a devenit mai independentă, mai suverană, sporesc capacitățile forțelor armate, iar atitudinea față de Rusia a început să se schimbe”.

Putin i-a îndemnat pe cei prezenți să-și amintească modul în care ”s-a format atitudinea față de primul președinte al Rusiei, Boris Nikolaevici (Elțîn)”. ”Totul era bine, îl băteau cu plăcere pe umăr. Dar a fost suficient să ridice glasul în apărarea Iugoslaviei și împotriva acțiunilor ilegale – iar noi înțelegem că aceste acțiuni absolut ilegale, care încălcau dreptul internațional în privința Iugoslaviei, când se bombardează fără nici un acord din partea Consiliului de Securitate al ONU, constituie cea mai gravă încălcare a dreptului internațonal – a fost suficient ca Boris Nikolaevici Elțîn să sară în apărarea dreptului internațional și a drepturilor popoarelor Iugoslaviei pentru a fi tratate în mod civilizat, cum imediat, atitudinea atât față de Rusia, cât și față de el, s-a schimbat”, a constatat Putin.

”De aceea, imediat ce Rusia a început să vorbească despre interesele ei, despre faptul că are astfel de interese, imediat ce a început să-și întărească suveranitatea, economia și capacitățile forțelor armate, a fost nevoie de alte instrumente de influență asupra vieții noastre politice interne, inclusiv instrumente destul de subtile prin intermediul diferitelor organizații, care primesc finanțare din străinătate”, este convins liderul rus. În opinia lui, ”nu au inventat, aici, nimic nou; din 1938 sau 1937 funcționează în Statele Unite o asemenea lege (cu privire la agenții străini – n.r.), se aplică și acum (…), inclusiv împotriva organizațiilor noastre”, a arătat Putin.

Șeful statului a fost categoric în dezacord cu Reznik (Ilia Reznik, poet și compozitor rus, n.r.) care a apreciat că ”Rusia a devenit ostilă întregii lumi”. ”Nu este adevărat! Rusia nu a devenit deloc ostilă nici unei părți a lumii. O anumită parte a lumii ne consideră pe noi inamicii ei”, a spus Putin.

”Oare, noi suntem cei care, în documente instituționale cu caracter strategic, am scris că declarăm pe cineva inamic? Nu! Ei ne declară astfel pe noi!”, a explicat liderul rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875074