Hot News
Zece noi stații de metrou s-au deschis la Moscova
12/12
Igor Ivanov: Uniunea Sovietică nu s-a dezintegrat din cauza politicii externe
12/12

Răsfoind presa română. Documente secrete declasificate: Cum a întors soarta războiului armata sovietică, doborând mașinăria lui Hitler (publicația Ziare.com)

Bătălia Moscovei a fost câștigată de sovietici FOTO: Global Village

Autor: George Titus Albulescu

Recent, Rusia a declasificat documente secrete din cel de-Al Doilea Război Mondial, dezvăluind modul în care armata sovietică a schimbat cursul conflagrației mondiale. Noua arhivă intitulată „Marea cotitură de la Moscova” arată cum s-a desfășurat contraofensiva împotriva trupelor naziste ale lui Adoilf Hitler.

Lansarea de pe site-ul oficial al ministerului Apărării al Rusiei marchează 80 de ani de la „Bătălia de la Moscova”, când în iarna lui 1941, armata sovietică a respins atacul celui de-Al Treilea Reich, punând capăt speranțelor Axei la o nouă victorie rapidă asupra URSS-ului.

Alături de documentele publicate, se specifică faptul că „victoria forțelor sovietice a spulberat mitul că Germania fascistă era invincibilă, întărind coaliția anti-Hitler și forțând Turcia și Japonia să se abțină de la intrarea în război”.

Trebuie menționat faptul că armata lui Hitler a pierdut la Moscova peste 500.000 de soldați și ofițeri, morți sau răniți, 1.300 de tancuri, 2.500 de piese de artilerie și peste 15.000 de vehicule.

Forțele naziste ale lui Hitler se apropiau de Moscova în 1941, de luni de zile, dar la începutul lunii decembrie, apărarea sovietică le-au blocat la zeci de kilometri de oraș. A fost cea mai rece iarnă europeană a secolului.

Utilizând forțele aduse din Siberia și Orientul Îndepărtat rus, generalul Gheorgy Jukov a lansat o contraofensivă începând cu 5 decembrie 1941, în urma căreia armata Germaniei naziste a fost nevoită să se retragă la sute de kilometri de Capitală, se spune în documente, scrie presa rusă.

Arhiva desecretizată include și harta operațională a Statului Major al Armatei Roșii, publicată în premieră, alături de un plan al contraofensivei. În plus, sunt prezentate și jurnalele armatelor staționate pe front.

Ministerul Apărării din Rusia a menționat că publicarea documentelor secrete a fost făcută cu scopul de a „păstra și apăra adevărul istoric și pentru a contracara falsificarea istoriei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874994