Hot News
Politologul Satanovski a comentat nemulțumirile Uniunii Europene, care nu a fost invitată la discuțiile dintre Statele Unite și Rusia
06/01
MAE Rus: Evenimentele din Kazahstan sunt inspirate din afară
06/01

Cât au cheltuit SUA pentru democrație în Kazahstan, în ajunul protestelor

Proteste în Kazahstan / Foto: tehnowar.ru

S-a aflat suma cheltuită de Statele Unite pentru ”democratizare” și pentru ”susținerea libertăților” în Kazahstan, în ajunul protestelor și a revoltelor de masă. Cifrele sunt dezvăluite de publicația Oktagon, citată de agenția Rambler.ru.

Jurnaliștii arată că, în Kazahstan, lucrează intens și liber instituții americane precum USAID şi se implementează programe ale Departamentului de Stat al SUA.

În decembrie, înainte ca protestele să izbucnească în primele zile din ianuarie, SUA au cheltuit sume însemnate pentru ”libertăți și democrație” în Kazahstan.

Astfel, unul dintre programe se numește Support for Freedom of Association in Kazakhstan. Până acum, Statele Unite nu au mai acordat niciodată granturi cu titulatură similară. În cadrul acestuia, au fost alocate 750.000 de dolari pentru susținerea libertății de întrunire în regiuni. Proiectul este coordonat de Biroul pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncă al Departamentului de Stat al SUA.

Alt grant este destinat creării unei ”rețele de apărători ai drepturilor omului”. USAID a finanțat acest program în decembrie 2021. Premiul, plătit unei persoane al cărei nume este clasificat, s-a ridicat la 45.000 de dolari.

În spatele revoltelor din Kazahstan s-au găsit și conspiratori.

În plus, SUA au prevăzut, pentru luna decembrie, un grant de 741.000 de dolari referitor la reformele din domeniul libertăților religioase după standarde americane.

Se precizează că la Almatî își are sediul nu doar biroul regional al USAID, prin intermediul căruia se derulează proiecte și în Uzbekistan, Turkmeninstan și Kîrgîzstan. Tot acolo se află și Kazcent, care este filiala programului ”Parteneriat pentru pace”, promovat de NATO și care activează la fel de intens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875135